NIS se uključio u akciju školovanja i zapošljavanja mladih

BM

Memorandum o saradnji u oblasti stručnog usavršavanja i zapošljavanja mladih, koji su potpisali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko omogućiće školovanje i zapošljavanje mladih radnika ali i talentovanih, visokoobrazovanih stručnjaka.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti stručnog usavršavanja i zapošljavanja mladih, koji će omogućiti da 50 mladih dobije posao u kompaniji NIS.

Ovaj pilot-projekat, koji je počeo 1. decembra, obuhvata obuku za 20 zavarivača i 30 tornjaša. U Zrenjaninu, gde se obuka održava, odziv zainteresovanih je bio velik, što upućuje na potencijal za nastavka saradnje i naredne godine.

Pored toga, u NIS-u će se ubuduće zapošljavati stipendisti Fonda za mlade talente, koji će master i doktorske studije završavati na univerzitetima u zemljama EU i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu.

Saradnja NIS-a i Ministarstva omladine i sporta započela je 2013. godine i bila je zasnovana na podršci kompanije Fondu za mlade talente, koji postoji u okviru ministarstva i kojim država pomaže darovite studente iz Srbije. Od tada, u NIS-u je zaposleno 49 stipendista fonda, dok je veliki broj talentovanih studenata imao priliku da stručnu praksu obavi u ovoj kompaniji.

Ministar Udovičić izjavio je da je zapošljavanje mladih prioritet Vlade Srbije, imajući u vidu da je dve petine mladih ljudi bez posla.

„Ministarstvo omladine i sporta uspostavlja saradnju s najuspešnijim kompanijama koje posluju u našoj zemlji, kako bismo mladima otvorili put do prvog posla. Sporazum koji smo gospodin Kravčenko i ja potpisali ima za cilj upravo zapošljavanje mladih u Srbiji. On je kruna dosadašnje saradnje Ministarstva omladine i sporta i omogućiće mladima iz zanimanja koja su potrebna NIS-u da se zaposle i žive od svog znanja i rada u Srbiji“, rekao je Udovičić.

„Za kompaniju NIS je velika čast biti deo ovog sporazuma i ona predstavlja deo naše strategije ulaganja u mlade. Naša saradnja se odvija u tri pravca, prvi je zapošljavanje stipendista Fonda za mlade talente. Do sada smo zaposlili već 50 mladih u našoj kompaniji. To je veliki uspeh i za našu kompaniju i za Srbiju. Drugi pravac je saradnja u oblasti obuka za deficitarne kadrove, koji su potrebni i NIS-u, ali i ovoj zemlji, jer se radi o univerzalnim zanimanjima. Treći, novi pravac naše saradnje je zajednički program usavršavanja mladih talenata van granica Srbije. NIS je već dao više od 20 stipendija za školovanje studenata iz Srbije na prestižnim univerzitetima za naftu i gas u Ruskoj Federaciji. Ova saradnja će sada obuhvatiti i usavršavanje na evropskim univerzitetima. Naš zadatak je da u Srbiju vratimo sve ono što je najbolje, ne samo da bi zemlja prevazišla period krize, već da bi postala prosperitetna. Ulaganje u mlade će uvek biti osnovni pravac ulaganja naše kompanije“, izjavio je Kiril Kravčenko.

Prema rečima ministra omladine i sporta, saradnja Ministarstva i NIS-a je model kojim se pokazuje da je moguće prevazići problem neusklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada.

„Očekujemo da ovaj projekat zaživi i da naredne godine obuhvati više mladih, s obzirom na velike kadrovske potrebe NIS-a. Saradnja koju Ministarstvo omladine i sporta ima sa kompanijom NIS je dokaz da, kada se uspostave pravi odnosi s privredom, zapošljavanje mladih i građenje karijere u Srbiji jeste moguće“, poručio je ministar.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...