Sajam pirotske peglane kobasice

Dragana Dinić*

Utisak je da je na ulicama bilo 4000-5000 Bugara - sa svih strana se čuo bugarski jezik. Bilo je i posetilaca iz Makedonije i Republike srpske. Hoteli su bili puni, a na sajmu se tražila karta više. Četrdeset i dva izlagača su teško izlazili na kraj sa nestrpljivim i gladnim posetiocima
(foto, prepuna sportska hala Kej, gde je održan Sajam)

I ove godine, Piroćanci koji žive u Beogradu krenuli su organizovano, u subotu, na Sajam peglanih kobasica, koji se održava u njihovom rodnom Pirotu. Na put su poveli i svoje rođake i prijatelje, da bi im pokazali šta se to proizvodi u njihovom zavičaju, a čega nema u drugim krajevima. Prevoz udobnim autobusom bio je besplatan, zahvaljujući donaciji firme Farmalogist i njenog direktora i vlasnika Miomira Nikolića, poreklom Piroćanca, koji redovno pruža podršku Udruženju Piroćanaca u Beogradu.

sajam-peglane-plakat

Gužva u Pirotu

Sneg, koji je padao čitave prethodne noći, obeshrabrio je desetak članova Udruženja pa su odustali od putovanja. Oni hrabriji koji su krenuli na put nisu se pokajali. Već od Paraćina snega skoro da i nije bilo.

Na ulasku u Pirot dočekala nas je velika gužva. Taksista koji nas je kasnije vozio rekao je da je u Pirot stiglo oko 70-80 autobusa iz susedne Bugarske, a i sami smo videli da je svaki drugi automobil imao bugarske tablice. Stekli smo utisak da je na ulicama bilo 4000-5000 Bugara, bilo ih je na pijaci, u kafanama i prodavnicama - sa svih strana se čuo bugarski jezik. Bilo je i posetilaca iz Makedonije i Republike srpske. Hoteli su bili puni, a na sajmu se tražila karta više. Organizatori su odštampali ograničen broj ulaznica, verovatno ne očekujući tako veliki broj posetilaca. Videli smo da su neki, pred ulazom u sportsku halu "Kej", gde se održavao sajam, preprodavali ulaznice po 1000, pa čak i po 2000 dinara, a u redovnoj prodaji su mogle da se kupe po 400 dinara.

pirot-promoterke

Promoterke na jednom od nagrađenih štandova

U hali je bilo kao u košnici. Svi su nastojali da dođu do štandova, da probaju specijalitete i da kupe ono što im se dopada. Četrdeset i dva izlagača su teško izlazili na kraj sa nestrpljivim i gladnim posetiocima. Kada je prvi talas prošao i kada je ponuda na štandovima dopunjena, pritisak posetilaca je opao. Već su svi bili zagrejani, što od grejanja, a što od pića, peglanih kobasica i dobre muzike.

Ovogodišnji sajam su otvorili predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić i promoter sajma glumac Milan Lane Gutović. 

pirotski ccilimi

Pirotski ćilimovi izloženi na Sajmu

Ekološki proizvod od posnog mesa

Peglana kobasica slovi za pirotsku "vijagru", a poznavaoci tvrde da je prava energetska bomba, tempirana specifičnim ukusom i žestokom ljutinom. Napravljena od različitih, najkvalitetnijih vrsta posnog mesa (jagnjećeg, kozijeg, junećeg, ali i magarećeg, konjskog i sl.) i kombinovana sa raznovrsnim začinima, predstavlja jedinstven specijalitet pirotskog geografskog prostora. Pravi se još od turskog doba, u krugu porodice, a receptura se prenosi s kolena na koleno.

Ima oblik potkovice i pegla se flašom tokom perioda sušenja, kako bi se iz nje eliminisala voda i obezbedila dugotrajnost (detaljni recept se može preuzeti sa sajta www.peglana.com).

Ovo je čist ekološki proizvod bez konzervansa, aditiva, veštačkih boja, bez termičke obrade i izlaganja dimu. Sa pirotskim ćilimom i kačkavaljem čini "pirotsko sveto trojstvo" ukusa, mirisa i boja staroplaninskog podneblja.

pirot-kobasice

Peglane kobasice na Sajmu u Pirotu

Prodate tone kobasica

Pored štandova sa peglanom kobasicom i pirotskim kačkavaljem, u posebnoj prostoriji napravljena je prezentacija staroplaninskih etno specijaliteta. Udruženje žena iz Temske pružalo je posetiocima dopunska objašnjenja za svaki proizvod, od kojih izdvajamo: sarmice u lipovim listu, pihtije sa jajima i povrćem, pite, proje, tikvu u soku od kupina, duvan čvarke, ceđeno kiselo mleko, koziji sir u maslinovom ulju sa staroplaninskim biljem i sl).

pirot zene temska

Žene iz Temske na Sajmu peglane kobasice - staroplaninski specijaliteti

Obišli smo sve štandove, probali mnoge specilajitete, kupili i za sebe i za one koji nisu mogli da dođu. Kažu da je za ovogodišnji sajam pripremljeno nekoliko tona peglanih kobasica, a skoro sve se prodalo (po ceni 2800 - 3000 dinara po kilogramu), što nesumnjivo potvrđuje njihov kvalitet.

Mada još nije formalno zaštićena peglana kobasica je prepoznata kao pirotski brend. Ostaje na organizatorima sajma i predstavnicima opštine da brendiranje privedu kraju, ali i da pronađu novi i veći prostor za buduće sajmove, jer ova manifestacija raste iz godine u godinu, i po broju izlagača, a naročito po broju posetilaca.

pirot kackavalj

Pirotski kačkavalj na Sajmu peglane kobasice u Pirotu

Za proizvodnju peglane neophodno je obezbediti odgovarajući stočni fond, što podrazumeva oživljavanje i razvoj staroplaninskih sela. S toga se peglana kobasica može smatrati ne samo kao izuzetan gastronomski specijalitet, već i kao svojevrsna razvojna šansa ovog geografskog prostora.

Pobednici za 2014. godinu, prema odluci stručnog žirija su: Predrag Stanković, vlasnik kafane "Dvojka", Milan Tošić ekipa “Oh peglana”, Dalibor Tošić, ekipa "Boem".

Prema glasovima publike pobednici su: Ljubomir Manić, ekipa "Krivako", Dragiša Jovanović, ekipa "Red Hot", Miša Ćirić ekipa "Piroćanac".

Za apsolutnog pobednika, prema objedinjenim glasovima žirija i posetilaca, proglašen je Milan Tošić, sa štanda “Oh peglana”, a najbolje uređeni štand imao je Miša Ćirić iz ekipe “Piroćanac”.

 

*Dr Dragana Dinić, predsednica Udruženja Piroćanaca u Beogradu

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...