RAST POLJOPRIVREDE JEDAN ODSTO

Branislav Gulan

Biće proizvedeno dovoljno ulja i masti za domaće tržište i izvoz

Na kraju ovogodišnje kalendarske poljoprivredne godine, iako nema zvaničnih podataka, očekuje se rast proizvodnje od oko jedan odsto, dok su još uvek različite procene novčanih vrednosti u ovoj proizvodnji. Posle rasta cena hrane u poslednjem kvartalu, očekuje rast novčane vrednosti ove proizvodnje u odnosu na 2009. godinu za oko dva odsto. Ovakva proizvodnja omogućiće snabdevanje domaćeg tržišta agrarnim proizvodima, a značajne količine preostaće i za izvoz.Zreo suncokret


Opet mali budžet za agrar

Poslednjih meseci uglavnom se govori o rastu cena hrane, ali se nedovoljno govori o doprinosu poljoprivrede ukupnoj privrednoj stabilnosti u zemlji. Ovo je, između ostalog, izjavio sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran na sednici Grupacije biljnih ulja i masti PKS, održanoj na Rimskim šančevima kod Novog Sada. On je još posebno ukazao na nedovoljan budžet za agrar u ovoj, ali i narednim godinama, posebno ako se zna da je to u ovim uslovima strateška privredna grana zemlje. Govoreći o setvi industrijskog bilja, Prostran je naglasio da ono mora u Srbiji svake godine da zauzme oko 500.000 hektara, kako bi se obezbedilo dovoljno prehrambenih proizvoda od ovih sirovina, za domaće tržište i izvoz. Ukazujući na probleme u agraru, Prostran je istakao da veliki trgovinski lanci još proizvođačima hrane robu ne plaćaju čak ni za 180 dana, pa je dobro što je najavljeno donošenje zakona za rešavanje ovog problema. Primera radi, početkom ove godine, trgovački lanci su prehrambenom sektoru dugovali oko 50 milijardi dinara.Uljana repica


Znatno više ulja

Savetnik u PKS Saška Biorčević ističe da je u ovoj godini u Srbiji na blizu 170.000 hektara suncokreta proizvedeno blizu 380.000 tona sirovine uz prosečan prinos od 2,2 tone po hektaru, zatim na 170.350 hektara soje dobijeno je 522.200 tona sirovine, dok je uljana repica povađena sa 12.000 hektara i uz prosečan prinos od dve tone po hektaru. Po njenim rečima, ovakva proizvodnja sirovina omogućila je da se za deset meseci ove godine u Srbiji proizvede 151.590 tona rafinisanog suncokretovog ulja, zatim 40.490 tona sirovog sojinog ulja, više od 10.230 tona sirovog ulja od repice i slačice kao i 18.310 tona margarina i 14.778 tona biljne masti i masla. Ovakva proizvodnja je znatno veća od prošlogodišnje, pa će biti dovoljno ulja i masti za domaće tržište i izvoz.

Predsednik Grupacije biljnih ulja i masti PKS Branislav Panić je naglasio da je naglo poraslo interesovanje za setvu tikvi i proizvodnju ulja od njih. On navodi da je ove godine u Srbiji tikvom bilo zasejano blizu 2.000 hektara polja, a sva proizvodnja ulja ima kupce na stranom tržištu.

Rukovodilac Grupe za proizvodnju i preradu ratarskih proizvoda Ministarstva poljoprivrede, Tatjana Miranović – Drobnjak naglašava da je Vlada Srbije usvojila Nacionalni program razvoja agrara do 2013. godine po kome će ostati subvencije po hektaru. Ona je najavila da sledi osiguranje u agraru od suše, uz naglasak da je opredelenje kreatora agrarne politike da svi podsticaji u ovoj grani ostanu sve do ulaska Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju. Ona je posebno istakla će se povećana sredstva u agrarnom budžetu usmeriti u podsticanje razvoja stočarstva u Srbiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...