NEOBIČNI DELIKATESI

M. Aksentijević

Naš želudac ne razlikuje protein iz bifteka i ježa, dok naša nepca razlikuju. Ponekad je ’’čudna’’ hrana deo kulinarskog eksluzivnog repertoara društva ili regije

Zašto vlada mišljenje da neobična hrana potiče sa nekog drugog mesta, druge zemlje, nacije, rase ili istorije? Naš želudac ne razlikuje protein iz bifteka i ježa, dok naša nepca razlikuju. Ponekad je "čudna" hrana deo kulinarskog eksluzivnog repertoara društva ili regije.Ježevi su deo jelovnika britanskih Cigana (ili ih treba zvati Romima) dok se oči sa glave jagnjećeg pečenja smatraju delikatesom i obično se nude poštovanom gostu u Saudiskoj Arabiji.Jagnjeći ili teleći mozak se obično prodaju u kasapnicama i traženi su od domaćica u praktično svim srednjeistočnim zemljama. Arapi i zapadni Kinezi jedu ekstremno tvrde i kiselkaste kamilje grbe, stopala i meso. Grbe se prvo mariniraju a nakon toga peku. Stopala se prvo bare sa začinskim travama a zatim se serviraju sa salatnim prelivom.Kresta petla (crette de coq) obično koriste, u Francuskoj i Italiji, šefovi kuhinja da ukrase različita jela od živine. Gurmani smatraju da kreste mogu da budu veoma ukusne za jelo, čak i ako se teško sažvaću.Pripremanje iguane


U centralnoj i južnoj Americi meso iguane je prženo, zatim kuvano, a jelo slovi kao gastronomski specijalitet.Kengurov rep


Australijski aboridžani smatraju da su šećerni mravi i iseckan i mariniran kengurov rep - delikatesi.Koreanci i Kinezi odgajaju pse za hranu. Neki udaraju pse do smrti da bi prodavali meso, drugi dave životinju dok ne ugine u agoniji. Oba metoda su nehumana i društva za zaštitu životinja iz Severne Amerike vode borbu da se zabrane ovi načini konzumiranja mesa.Pita od vrane, specijalitet starih engleskih pabova, nekad slavna, sada je vrlo retko na jelovniku.

Decenijama, medveđa šapa i biftek su visoko cenjeni u Kini, Rusiji i istočnoevropskim zemljama. Danas je gotovo nemoguće kupiti medveđe meso legalno, ali lovci mogu još uvek pronaći recepte za pripremanje u nekim starim istočnoevropskim kuvarima.

Peraja od ajkule i ptičja gnezda, pogotovu iz južne Jave u Indoneziji, smatraju se delikatesom kod Kineza, posebno gurmana iz Hong Konga. Oba delikatesa su dostupna sušena u Hong Kongu, Singapuru i Severnoj Americi i koriste se za pripremanje pikantnih supa.Sušeni skakvci su popularni u Africi, a mravi potopljeni u čokoladu u Japanu.Sušene gusenice i svilene bube su hrskave i eterične po sastavu. Obe su dostupne u severnoameričkim gurmanskim prodavnicama.Slonovsko meso je vrlo tvrdo, ali stopala nisu. U Aziji i Africi skakavci su delikates, imaju ukus kao račići i tradicionalno se jedu sa medom divljih pčela.

U Indoneziji, Maleziji i Hong Kongu, u specijalnim prilikama, specijalitet je mozak malih majmuna koji se jede dok su životinje još žive. Ova nehumana i okrutna navika polako nestaje ali, nažalost, vrlo sporo.Sveže zmijsko meso je obično dostupno u Singapuru, Hong Kongu i Tajvanu. Prženo zmijsko meso i zmijska supa se smatraju generalno zdravim.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...