Grejanje

Slavonski Brod će se grejati biomasom

Slovenački skijaš Bojan Križaj, u saradnji sa nemačko-slovenačkom firmom Sortitus želi da izgradi toplanu na biomasu u Slavonskom Brodu. Slovenci nameravaju da ovaj projekat, vredan oko 300 miliona kuna, finansiraju iz sopstvenih sredstava i uz pomoć EU fonda.

Stovarišta ogreva bez kupaca

Besparica se oceća i na stovarištima ogreva. Naime, iako je sezona nabavke već uveliko počela drva i ugalj na stovarištima „hvataju prašinu“ jer ljudi nemaju novca. A i trgovcima račun su pomrsili ulični prodavci, koji cene mogu da prilagođavaju mogućnostima kupaca. Na stovarištima za metar kubni drveta kupci će morati da izdvoje od 4.500 do 4.900 dinara. Najjeftinija tona drvenog uglja se može kupiti od 6.000 do 6.500 dinara, dok su najskuplji sušeni vreoci - koji po toni koštaju i do 120 evra.

Toplane pišu nove cenovnike

Toplani u Boru je već odobreno poskupljenje grejanja od deset odsto a i ostale toplane u Srbiji planiraju da poskupe grejanje, neke i do 30 odsto. U toplanama smatraju da, posebno, toplane koje koriste mazut imaju razloga da traže poskupljenje, zbog toga što je taj energent najviše poskupeo.

Loznica dobija jeftinije grejanje

Početak rada nove toplane u Loznici, snage 16 megavata, očekuje se od početka nove grejne sezone. Potrošači mogu da se nadaju jefitnijem grejanju.

Astronomska dugovanja toplana za gas

Vlada Bosne i Hercegovine zatražila je od Vlade Sarajevskog kantona, Sarajevogasa i Toplana da se dodatno angažuju na rešavanju problema, nastalog nakon najave BH gasa da će obustaviti isporuke prirodnog gasa Sarajevogasu zbog duga od 44 miliona konvertibilnih maraka. Zbog duga Gasprom najavlje prekid isporuke.

Radijatori greju dok ne otopli

Produžena grejna sezona u Novom Sadu. Vise od polovine Novosađana zadovoljno radom Novosadske toplane.

Toplane prestaju da greju na Uskrs

Grejna sezona u Srbiji počela je 15. oktobra prošle godine a završava se na Uskrs, 15. aprila. Ako, po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prosečna temperatura bude manja od 12 stepeni Celzijusa toplane će raditi sve do 3. maja.

Računi toplana u blokadi do sutra

Pošto je postignut dogovor o isplati dugova za gas Srbijagas će do sutra odblokirati račune toplanama. Ukupna dugovanja toplana Srbijagasu iznose oko 200 miliona evra.

Modernizovan sistem toplifikacije TENT-a A

Tim stručnjaka TENT-a za modernizaciju sistema toplifikacije Obrenovca u TE Nikola Tesla A izmenio je režim rada toplifikacije, čime se postiže bolji efekat grejanja Obrenovca i time su smanjuje gubitak proizvedene električne energije.

Redukcije plina u Sarajevu

Zbog toga što ruskom isporučiocu Gasprom eksportu i transporterima kroz Mađarsku i Srbiju više nisu mogli redovno plaćati fakture BH-Gas je smanjio isporuke plina prema najvećim potrošačima - koji ne plaćaju račune. Sarajevogas je zavrnuo ventile Toplanama, koje su počele „ložiti“ mazut i lož ulje.