Grejanje

Ko loži jeftinije se greje

Tokom predstojeće zime najjeftinije će biti grejati se na drva, pogotovo u onim krajevima Srbije gde se ogrevno drvo može nabaviti po ceni od oko 4.000 dinara, jeftinije nego prethodne zime biće grejanje na gas, koji je pojeftinio a struja, koja je od 1. oktobra skuplja u proseku za 3,8 % isplati se kao ogrev samo ako se termoakumulacione peći pune noću – u vreme jeftine tarife, savetuju iz AERS-a.

Budžetske ustanove duguju dve milijarde dinara za grejanje

Toplane u Srbiji trenutno vode borbu da 15. oktobra počnu grejnu sezonu sa dovoljnim količinama energenata, za grejanje im sve više duguju budžetske ustanove i privreda, a sve manje građani. Lokalne samouprave krše zakon, jer ne prelaze na merenje energije po potrošnji. Pojedine toplane moraju da shvate da nema više finansiranja iz budžeta, kaže za Balkanmagazin Milovan Lečić, direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije.

Lož ulje – najskuplji ogrev

Najjeftinije grejanje tokom predstojeće zime biće na drva, grejanje na gas biće povoljnije zbog pojeftinjenja ovog energenta a struja je kao ogrev povoljna samo ako se “loži” u vreme jeftinije tarife, poručuju iz AERS-a uz preporuku građanima da se pozabave energetskom efikasnošću.

Beogradske elektrane gase zagađivače

Beogradske elektrane nastavile su realizaciju jednog od najznačajnijih ekoloških projekata u 2015. godini – gašenje kotlarnice „Centar visokih vojnih škola“

Zorana Mihajlović: Toplane, EPS i Srbijagas moraju spremni dočekati grejnu sezonu

Toplane su deo sistema u kome su i Elektroprivreda Srbije (EPS) i Srbijagas i svi moraju da budu spremni za grejnu sezonu, koja počinje 15.oktobra",” kaže Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zastitu životne sredine.

Platiš samo koliko trošiš

Ministarstvo energetike i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave će u gradovima i opštinama širom Srbije uvesti princip štednje i racionalnog gazdovanja energijom. Građani će plaćati samo onoliko koliko energije potroše.

Grejanje u Beogradu neće poskupeti

U Beogradu neće biti daljih poskupljenja grejanja do kraja godine, obećava Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda. Grejanje je, inače, u Beogradu poskupelo 1. oktobra za 18,5 odsto.

Skuplje grejanje na Palama

Zbog poskupljenja goriva, drvnog otpada i uglja, iz Gradske toplane Pale traže poskupljenje grejanja do 15 odsto.

Slavonski Brod će se grejati biomasom

Slovenački skijaš Bojan Križaj, u saradnji sa nemačko-slovenačkom firmom Sortitus želi da izgradi toplanu na biomasu u Slavonskom Brodu. Slovenci nameravaju da ovaj projekat, vredan oko 300 miliona kuna, finansiraju iz sopstvenih sredstava i uz pomoć EU fonda.

Stovarišta ogreva bez kupaca

Besparica se oceća i na stovarištima ogreva. Naime, iako je sezona nabavke već uveliko počela drva i ugalj na stovarištima „hvataju prašinu“ jer ljudi nemaju novca. A i trgovcima račun su pomrsili ulični prodavci, koji cene mogu da prilagođavaju mogućnostima kupaca. Na stovarištima za metar kubni drveta kupci će morati da izdvoje od 4.500 do 4.900 dinara. Najjeftinija tona drvenog uglja se može kupiti od 6.000 do 6.500 dinara, dok su najskuplji sušeni vreoci - koji po toni koštaju i do 120 evra.

Prva Prethodna
1/4
Poslednja Sledeća