Slavonski Brod će se grejati biomasom

Izvor:   Večernji list

Slovenački skijaš Bojan Križaj, u saradnji sa nemačko-slovenačkom firmom Sortitus želi da izgradi toplanu na biomasu u Slavonskom Brodu. Slovenci nameravaju da ovaj projekat, vredan oko 300 miliona kuna, finansiraju iz sopstvenih sredstava i uz pomoć EU fonda.

Menadžeri nemačko-slovenačke firme Sortitus, bivši poznati slovenački skijaš Bojan Križaj i Stojan Urban u Slavonskom Brodu predstavili su projekat BioSava – toplana za proizvodnju tople vode za daljinsko grejanje s kogeneracijskom proizvodnjom električne energije na drvnu biomasu.

Počeli bi odmah

Reč je o ponudi primene najsavremenije tehnologije za grejanje i proizvodnji električne energije. Brod su, kažu, odabrali zbog njegovog povoljnog geografskog položaja u samom središtu Slavonije i činjenice da je reč o jednom od tri šumska područja Hrvatske, a ima i izgrađen toplovodni sistem za daljinsko grejanje.

biomasa

„Cilj nam je subvencionisanim tarifama za otkup električne energije omogućiti nižu i stabilniju cenu toplotne energije od one koju sada nudi Brod plin. Grad bi realizacijom ovog projekta bio energetski nezavisniji od uvoza jer je sirovina lokalna,“ kaže Križaj.

Firma će od Grada tražiti zemljište za kupovinu ili iznajmljivanje u industrijskoj zoni na Bjelišu za izgradnju postrojenja, a na kraju bi želeli da prodaju toplotnu energiju Brod plinu, koji je u gradskom vlasništvu. Za sve je potrebna podrška Grada, koji treba raspisati konkurs za zemljište i uskladiti ugovorne odnose s Brod plinom.

Nakon dobijanja svih potrebnih dozvola, sama izgradnja bi trajala oko dve godine. Rezultat svega bi, tvrde investitori, trebala biti manja i stabilnija cena toplotne energije za građane Slavonskog Broda.

„Ako dobijemo podršku Grada, s investicijom bismo krenuli odmah, a u interesu nam je i da se što više uključe lokalni preduzetnici,“ rekao je Urban.

Posao za 70 ljudi

Projekat je vredan oko 300 miliona kuna i Slovenci nameravaju da ga realizuju sopstvenim sredstavima i uz pomoć EU fonda, a u njemu bi posao pronašlo 70 Brođana. O inicijativi privatnih slovenačkih investitora brodsko Gradsko veće trebalo bi raspravljati na sednici u septembru. Ako se realizuje, biće to, nakon Fužina, drugi takav projekat u Hrvatskoj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...