Astronomska dugovanja toplana za gas

Izvor:   capital.ba / Srna

Vlada Bosne i Hercegovine zatražila je od Vlade Sarajevskog kantona, Sarajevogasa i Toplana da se dodatno angažuju na rešavanju problema, nastalog nakon najave BH gasa da će obustaviti isporuke prirodnog gasa Sarajevogasu zbog duga od 44 miliona konvertibilnih maraka. Zbog duga Gasprom najavlje prekid isporuke.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je od Vlade Kantona Sarajevo i sarajevskih Toplana da se više angažuju na rešavanju problema nastalog nakon najave BH gasa da će obustaviti isporuke prirodnog gasa Sarajevogasu zbog duga od 44.000.000 konvertibilnih maraka. Toplane su najveći dužnici prema Sarajevogasu.

Situacija je ozbiljna jer, zbog duga može doći do prekida isporuke ovog energenta od ruskog Gasproma.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ocenila je da je „nepravedno da i redovni potrošači gasa ostanu bez ovog energenta.“

To je jedan od ključnih razloga zbog čega je Vlada ostavila još jedan period u kojem bi svi subjekti u Sarajevu trebali učiniti kredibilne napore kako bi se izbegao najgori scenario, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada će pratiti situaciju nastalu zbog dugovanja.

Nakon što bude informisana o aktivnostima koje su u dodatnom roku preduzeli dužnici BH gasa na izmirenju iznosa koji duguju, konačna opredeljenja u pogledu Predloga odluke o obustavljanju isporuke prirodnog gasa preduzeću Sarajevogas, kao krajnjoj meri, federalna Vlada će utvrditi na jednoj od sledećih sednica, navodi se u saopštenju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...