Kvalitetniji gas „teži“ račun

Izvor:   Politika

Distributeri prirodnog gasa u Srbiji ne prodaju kubike ovog energenta već isporučenu toplotnu energiju koje, u zavisnosti od kvaliteta gasa, može biti više ili manje. A, što je više ima, više i košta.

Stanovnik Kačareva, koji se juče javio u redakciju Politike, neprijatno se iznenadio kada je ovih dana dobio februarski račun za gas i kada je umesto za 868 kubika, kolika mu je bila očitana potrošnja, stigao račun na naplatu kao da je potrošio 939 kubika. Dakle 71 kubik više. Kada je izveo računicu, prema osnovnoj ceni kubika gasa, koji mu isporučuje Srbijagas, od 35,89 dinara i dodao PDV, shvatio je da mu je račun ipak uvećan. Da ne odgovara očitanoj potrošnji.

Proveravao je, kaže, i kod komšija i mahom se ispostavilo da je i njima stigao veći račun nego što je očitana potrošnja gasa. S tim što su te razlike u komšiluku bile nešto niže i išle od 15 do 50 kubika gasa preko.

Nakon obraćanja svom distributeru objašnjeno mu je da je u pitanju kvalitet gasa koji se isporučuje, te da je dobio tačan račun za isporučenu toplotu energiju. Zamolio nas je da i mi pitamo šta je posredi.

Novinar Politike pitao je Vojislava Vuletića, predsednika Udruženja za gas, šta se radi u takvim situacijama. Vuletić kaže da svako domaćinstvo koje sumnja u ispravnost računa treba najpre da ga proveri kod svog distributera. Može se desiti, kaže, da cevi negde cure ali, znajući kakav je sistem kontrola protoka gasa u Srbijagasu, kategorički isključuje tu mogućnost.

gas

Domaćinstva priključena na gas treba da znaju da distributeri, u ovom slučaju Srbijagas, ne prodaju kubike tog energenta, već isporučenu toplotnu energiju, koja u zavisnosti od kvaliteta gasa može biti veća ili manja. Kao i što EPS naplaćuje utrošenu struju, ali je nekad napon struje veći, a nekada sijalica čkilji, jer je napon slabiji, objašnjava Vuletić.

– U situacijama kada je gas kvalitetniji, isporučuje se i veća količina toplotne energije koju potrošač mora da plati. I obrnuto. Tako da se dogodi da nekada račun bude manji nego što je očitana potrošnja, pa domaćin misli kako je dobro prošao, jer je distributer manje zaračunao – kaže Vuletić, ali se u tom slučaju niko ne javlja da distributeru prijavi navodnu grešku.

Gas koji stiže iz Rusije je visokokaloričan i zahvaljujući tome domaćinstvima se isporučuje više toplotne energije. Kada se, međutim, taj ruski gas pomeša s domaćim, koji ima manju „kaloričnu vrednost”, manje je isporučeno i toplotne energije.

Kao ilustraciju Vuletić navodi primer da se svakom od nas bar jednom dogodilo da nam je neki elektrouređaj pregoreo, a da je uzrok slab ili prejak napon struje. Ista je situacija i kad je reč o gasu.

Merni uređaji Srbijagasa, ističe ovaj izvor, tačno pokazuju kolika je količina visokokaloričnog, a kolika niskokaloričnog gasa isporučena svakom domaćinstvu i prema tome se zaračunava i cena za isporučenu toplotnu energiju.

Sve to, kaže isti izvor, svaki potrošač može da pročita na svom računu. Dakle, ne mere se isporučeni kubici gasa, nego toplotna energija i zbog toga domaćinstva misle da plaćaju više nego što potroše.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...