„Puko“ crnogorski Montesol

Izvor:   Poslovni.hr

Sredinom prošle godine crnogorska vlada pokrenula je projekt Montesol, kako bi pod povoljnim uvjetima omogućila stanovništvu da u domove ugrade solarne uređaje za grijanje vode ali, javilo se tek tridesetak zainteresiranih

Crna Gora pripada najužem krugu europskih zemalja s najvećim brojem sunčanih dana u godini, posebno njezin južni dio. Međutim, na samom je dnu kad je riječ o ugradnji solarnih kolektora u privatne objekte. Time se propušta šansa za uštedu u potrošnji električne energije koja je u Crnoj Gori jedna od najskupljih u regiji.

Sredinom prošle godine, u suradnji s talijanskim Ministarstvom životne sredine, kopna i mora i Programom životne sredine UN-a, crnogorska je vlada pokrenula projekt Montesol kako bi pod povoljnim uvjetima omogućila stanovništvu da u domove ugrade solarne uređaje za grijanje vode. Osigurana je pomoć od milijun dolara te su građanima ponuđeni krediti od 1.350 do 2.250 eura. Unatoč povoljnim uvjetima - kamatu plaćaju pokretači programa, a građani mjesečne rate od 20 do 50 eura, ovisno o trajanju kredita - javilo se tek tridesetak zainteresiranih. U ministarstvu gospodarstva pretpostavljaju da je glavni razlog pobačaja akcije teška ekonomska situacija, velika kreditna zaduženost, ali i pooštreni uvjeti nakon što su otkrivene razne malverzacije u poslovima vezanim uz postavljanje kolektora.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...