Biomasa jeftinija od gasa i lož ulja

Izvor:   Danas

Donacija Nemačke razvojne banke Subotičkoj toplani, kako bi otpočela sa korišćenjem biomase umesto prirodnog gasa i lož-ulja

Subotička toplana obezbeđuje daljinsko zagrevanje grada zahvaljujući sistemima na gas i lož-ulju, ali se već dve godine radi na uvođenju biomase kao jednog od alternativnih izvora energije, koji bi omogućio da se dođe do jeftinije tople vode.

Za sada se stiglo samo do ugovora o donaciji koja treba da obezbedi studiju izvodljivosti za kombinovano postrojenje grejanja na biomasu.

Pre nekoliko dana je potpisan ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom, koja će obezbediti 230.000 evra za izradu studije, odnosno za „stručno razmatranje ekonomskih, energetskih i tehničkih mogućnosti izgradnje postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije korištenjem biomase“, koje treba da pokaže da je gradnja isplativa. Sporazum o donaciji su potpisali gradonačelnik Saša Vučinić i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu Jirgen Velšof.

- Subotica je proteklih nekoliko godina uložila mnogo sredstava u sistem daljinskog grejanja, a izrada studije za uvođenje novih izvora energije je logičan sled aktivnosti na uspostavljanju stabilnog funkcionisanja sistema i kvalitetnog snabdevanja krajnjih korisnika - rekao je gradonačelnik Vučinić i napomenuo da je „izrada studije neizostavan preduslov za odobravanje projekata od međunarodnih finansijskih organizacija“.

Subotica je jedan od prvih gradova koji se obratio nemačkoj Vladi i razvojnoj banci KfW s ovakvim predlogom, koja je zatim na osnovu analize potencijala biomase odlučila da pomogne u realizaciji projekta.

- Sistem daljinskog grejanja u Subotici je podesan za ovakvu vrstu investicija, jer je dosta uloženo da bi se on unapredio. Sa uvođenjem biomase on će raditi sa visokim stepenom ekonomičnosti i uz minimalne gubitke - rekao je direktor KfW Jirgen Velšof, čija je banka učestvovala i u modernizaciji subotičkog sistema daljinskog grejanja.

Direktor JP Subotička toplana Pero Rikić je najavio da će se nakon uvođenja postrojenja na biomasu razmotriti i primena drugih obnovljivih izvora energije, kao što su geotermalne voda i solarna energija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...