Sunce – za preporod Srbije

Izvor:   Tanjug

Izgradnja pilot postrojenja solarne toplane, prve te vrste u Srbiji, nedaleko od Kragujevca, u završnoj je fazi. Ova toplana može da koncentriše sunčevu energiju i da je mesecima čuva.

U selu Badnjevac nadomak Kragujevca u završnoj fazi je izgradnja pilot postrojenja solarne toplane, u koju može da se koncentriše sunčeva energija na visokoj temperaturi i da se mesecima čuva, a koja će uskoro i biti puštena u rad.

Reč je o sistemu solarne toplane sa koncentratorom i visokotemperaturnim akumulatorom, koje je izumeo Vladan Petrović, direktor firme „Alternativna energija“. On je svojevremeno bio profesor Mašinskog fakulteta u Kragujevcu i direktor razvoja u kompaniji „Krup“ u Nemačkoj gde je živeo oko dve decenije.

Petrović u izjavi za Tanjug objašnjava da pilot postrojenje solarne toplane, prvo u Srbiji, predstavlja značajan prodor na polju energetske efikasnosti imajući u vidu da je kod obnovljivih izvora energije veliki problem njihova konstantnost.

„Prednosti ovog sistema u odnosu na postojeće u svetu su kontinuirana proizvodnja energije iz akumulirane sunčeve energije, kao i do pet puta veći kapacitet akumulacije od postojećih“, tvrdi Petrović.

U svetu postoji mali broj solarnih elektrana, ali one rade na principu akumuliranja toplote faznog prelaza.

Postojeći solarni sistemi zadovoljavju jednu trećinu dnevnih potreba za energijom iz razloga što Sunce u proseku sija osam sati dnevno, a da bi se nadomestio jaz od 16 časova, mnoge kompanije pored solarnih postrojenja imaju i elektrane koje rade na gas.

Vladan Petrović
Vladan Petrović

On svoj izum - pilot postrojenje solarne toplane podiže u dvorištu svoje kuće izgrađene u šumadijsko-japansko-bavarskom stilu, i kako tvrdi Petrović, njime će grejati kuću površine oko 500 kvadratnih metara kao i manji proizvodni pogon pored nje.

Mogućnost za privredni preporod Srbije

Solarna toplana u Badnjevcu je prečnika 13 metara i visine 18 metara. Sa koncentratorom i visokotemperaturnim akumulatorom ovo postrojenje može da energiju sunca akumulira i po potrebi proizvodi toplotnu energiju u kontinuitetu - 24 časa na dan svih 365 dana u godini.

„Ovaj sistem može da znači privredni preporod Srbije, jer bi uposlio na hiljade firmi koje se bave tehnologijama, uposlio bi celu mašinsku industriju, transportne sisteme i druge segmente srpske privrede. Otvorio bi i se veliki broj radnih mesta i značajno bi se redukovao uvoz gasa“, ističe Petrović.

Objašnjavajući da pilot postrojenje solarne toplane u Badnjevcu može da zagreva nekoliko stanova Petrović tvrdi da se povećanjem prečnika koncentratora za samo jedan metar povećava broj stanova, koji će se zagrevati za čak deset puta. Solarna toplana nije samo za grejanje stanova, već može da se koristi i u privredi, ali i u poljoprivredi, gde bi se plastenici zimi zagrejavali.

„Spreman sam da pomognem Vladi da sa ovom tehnologijom napravimo jedan privredni bum. Nisu ovde problem finansije, za ovu tehnologiju novac neće biti problem, moći će da se dobije iz sveta, ovde je bitna volja i želja države da stane iza ovog projekta, da ga implementira u Srbiji“, kaže Petrović, koji se iz Nemačke u rodni Badnjevac vratio sredinom 90-ih godina. „Kada bi država stala iza tog projekta, vrlo brzo bi se tehnologija izvozila na svetska tržišta, koja, već sada, pokazuju interesovanje, poput Engleza odakle su i investitori izgradnje pilot postrojenja, zatim iz Jordana, Nemačke, Kine i Norveške.“

Norvežani će, dodaje Petrović, već u utorak posetiti postrojenje u Badnjevcu, jer njih zanima visokotemperaturni akumulator kako bi sačuvali energiju vetra.

Ovaj šumadijski mašinski inženjer, koji je većinu od svojih 36 izuma patentirao u Nemačkoj, objašnjava da bi izgradnjom solarnih toplana u Srbiji, za 10 do 15 godina, nakon otplate te investicije, građani mogli praktično besplatno zimi da greju svoje domove, odnosno plaćali bi samo troškove održavanja sistema.

Primera radi, da bi se ceo Kragujevac grejao, potrebno bi bilo izgraditi solaranu toplanu čiji bi koncentrator bio prečnika i visine 90 metara i ta investicija bi u dogledno vreme bila isplativa, imajući u vidu da Kragujevac za energente za grejanje za narednih 20 godina treba da plati oko 800 miliona evra.

Uskoro i solarna toplana u Velikoj Plani

Za sada u Kragujevcu nema takvog interesovanja, ali je zainteresovana opština Velika Plana, za koju je pripremljeno idejno rešenje za solarnu toplanu, koja će nositi naziv „Lozovik 1“ (koncetrator prečnika od 55 metara, kako bi se grejalo 108 stanova u toj varošici).

Solarna elektrana
Solarna toplana

„Za izgradnju pilot postrojenja solarne toplane u Badnjevcu trebalo je oko 100 hiljada evra,“ kaže Petrović i dodaje da je izvođač radova čačanska firma, a investitori su poslovni partneri iz Engleske, inače Indijci poreklom. To su Amarjit Rijad i Hardip Siera, vlasnici softverske i trgovačke kuće, koji su, kako navodi Petrović, u izgradnju toplane uložili privatno, a ne u ime kompanija.

Akumulator za solarnu toplanu jedinstven je u svetu po zapreminskim kapacitetom od 450 kilovat časova po metru kubnom a maksimalna temperatura do koje se zagreva akumulaciona masa iznosi 800 stepeni Celzijusovih, ističe Petrović.

On dodaje da sistem izolacije jezgra akumulatora, koji je, takođe, njegov izum, omogućava da toplotni gubici budu manji od šest odsto na godišnjem nivou.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...