Bez grejanja pola Leskovca

Izvor:   Novosti

Zbog čestih havarija u toplani Leskovčani se smrzavaju. Sistem dotrajao, ali letos nije ni valjano remontovan

Zbog havarije na najvećem od tri kotla u toplani “Crvena zvezda”, oko 1.800 od ukupno 3.500 stanova tokom vikenda nije imalo grejanje. Tek što je kvar u subotu otklonjen, ponovo je pukla cev, pa su u JP “Toplana” ponovo gasili kotao. Za to vreme građani su se grejali na struju ili su spas potražili kod rođaka ili prijatelja.

Leskovčani sve češće ukazuju na loše grejanje, a stanari zgrade S12 na Masarikovom trgu u centru grada prošle nedelje su protestovali. Odličnim grejanjem mogu da se pohvale samo u naselju Dubočica, a to je trećina ukupnog broja korisnika.

- Danima sedimo u kaputima ili se zavlačimo pod jorgane. Ovu katastrofu neko mora da okonča, svi smo se porazboljevali, a niko prstom ne mrda - pričaju stanari zgrade S12 sa 70 stanova. Sličan problem imaju i stanari u soliteru iznad “Kraša” i stambenog kompleksa Lopovka, ali i u popularnim Lamelama.

- Već desetak dana temperatura u stanovima je od sedam do 12 stepeni. Grejalice nisu dovoljne. Dvoje starije dece odveli smo kod roditelja, a beba je kod nas - žali se Milojka Petković, koja stanuje u Lamelama.

Predsednik Skupštine stanara u soliteru S12 Perica Stanojević kaže da ne zna koliko puta je intervenisao u “Toplani”. Uvek je dobijao objašnjenje da je sistem dotrajao i da će biti bolje tek kada se toplane rekonstruišu i postave nove podstanice, ali mu niko nije rekao šta da rade do tada, osim što su obećali umanjenje računa za ovaj mesec.

- Tačno je da su podstanice dotrajale, ali sa njima je grejanje ranijih godina radilo. Problem je u tome što je letos curila voda iz sistema i što to na vreme nije sanirano, pa je u sistem ušao vazduh koji stvara čepove po cevovodu, posebno oko podstanica - tvrdi jedan od zaposlenih u ovom preduzeću. Dodatni razlog je i to što je ugalj lošeg kvaliteta i teško sagoreva.

Simptomatično je i to da je finansijska dokumentacija ovog javnog preduzeća gorela u požaru nekoliko puta. Zbog toga je i gradonačelnik Slobodan Kocić pozivao policiju da utvrdi da li u “Toplani” ima zloupotreba. U lokalnoj samoupravi ističu da havariju niko ne može da predvidi, ali da će proveriti ima li odgovornosti rukovodstva “Toplane”.

Rekonstrukcija toplane

Srpska napredna stranka je kritikovala lokalnu vlast zbog lošeg grejanja, ocenivši da je ceo komunalni sistem pred kolapsom. Oni sumnjaju u korupciju prilikom nabavke energenata od posrednika.

- Svi koji nas danas kritikuju su pre nas bili na vlasti u gradu i ništa nisu preduzeli - kaže Slobodan Kocić. - Potpisan je ugovor o rekonstrukciji i proširenju kapaciteta toplane, zameni glavnog toplovoda i postavljanju 90 novih podstanica. Ceo posao vredan je više od dva miliona evra i biće donacija Nemačke razvojne banke - zaključio je Kocić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...