Hladni radijatori u Odžacima

Izvor:   Pres

Pozajmica od 25 tona mazuta, koju je obećao Republički štab za vanredne situacije, neće stići jer su potrošene sve količine iz Robnih rezervi

Oko hiljadu stanara Bloka 20 u Odžacima, u kojem su se radijatori ohladili 13. februara, i dalje su bez grejanja iako im je Republički štab za vanredne situacije još 16. februara odobrio pozajmicu od 25 tona mazuta.

Krivicu za nedostatak energenta stanari svaljuju na JKP „Usluga" i na opštinu, od koje zahtevaju da potpuno preuzme brigu o grejanju 230 stanova u deset zgrada u Bloka 20.

Direktor JKP „Usluga" Petar Svilar kaže za Press da je goriva ponestalo zbog toga što stanari neredovno plaćaju grejanje i da od obećane pozajmice mazuta neće biti ništa.

Ništa od obećane pozajmice

- Opština je dala garanciju da će pozajmica biti vraćena do 30. septembra, ali smo posle sedam dana čekanja dobili odgovor da su sve količine mazuta iz republičkih robnih rezervi potrošene. Prema tome, stanari će imati grejanje samo ako sakupe novac za kupovinu mazuta - kaže Svilar.

Predsednik Skupštine stanara Bloka 20 Vukašin Ranđelović kaže za Press da je sa JKP „Usluga" potpisan ugovor kojim je trebalo da se predupredi ovakva situacija.

- „Usluga", kojoj godišnje plaćamo 540.000 dinara da nam omogući nesmetano grejanje, obavezala se da će se u slučaju nedostatka mazuta kreditno zadužiti kod banaka kako bi obezbedila energent, ali to nije učinila. Isto tako, ugovorna obaveza „Usluge" je da opominje, utužuje i isključuje neredovne platiše, zbog kojih su sada bez grejanja i oni koji redovno izmiruju svoje obaveze - ističe Ranđelović.

Opština ne može da preuzme brigu

Prema njegovim rečima, naplativost grejanja kreće se od 60 do 70 odsto. Grejanje u Bloku 20, navodi Ranđelović, plaća se 125 dinara po kvadratnom metru stana, a mazut, čija je cena na početku grejne sezone bila 67 dinara, poskupeo je na 100 dinara.

- Grejanje plaćamo u 12 mesečnih rata, a od novca za te namene prikupljenog tokom leta „Usluga" bi trebalo da nabavi dovoljne količine mazuta, a ne svega desetak tona, kojom započinje grejnu sezonu. Grejni sistem u Bloku 20 će se raspasti ako ga ne preuzme opština - kaže Ranđelović.

Direktor JKP „Usluga" Petar Svilar objašnjava da opština ne može da preuzme brigu o grejanju Bloka 20, jer je reč o privatnim stanovima.

- Mi kao komunalno preduzeće stanarima Bloka 20 pružamo administrativno-tehničke usluge. Neplatiše ne možemo da isključimo pojedinačno, a udruženje stanara ne dozvoljava da se zbog duga isključi cela zgrada. Jedino rešenje je da se stanovi stave pod hipoteku i da se zapreti njihovim oduzimanjem u slučaju da se ne plaća grejanje - objašnjava Svilar.

Neki neće, a neki ne mogu da plaćaju

Vukašin Ranđelović kaže da neki stanari neće da plaćaju grejanje, a da mnogi i ne mogu jer su nezaposleni, neredovno primaju plate ili imaju niske penzije.

- Od 13. februara, kad je prestalo grejanje, ljudi su uključili grejalice i sad će morati da plaćaju i centralno grejanje i povećane račune za struju. Neko bi trebalo da povede računa o tome da u Bloku 20 ima mnogo socijalnih slučajeva. Opština bi morala da preuzme brigu o grejanju u Bloku 20, u kojem u 230 stanova sa centralnim grejanjem stanuje oko hiljadu ljudi. To je jedno celo naselje, koje lokalna samouprava ne sme da zapusti pod izgovorom da su to privatni stanovi - objašnjava Ranđelović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...