Sve izglednija izgradnja toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda

BM

Beogradske Elektrane i EPS sa kineskom firmom Power China spremni za veliki projekat toplifikacije Novog Beograda iz TE Nikola Tesla A u Obrenovcu. Očekuje se završetak finansijskog aranžmana Ministarstva finansija sa kineskom Eksim bankom.
Foto: TENT A - zimi.

JKP Beogradske elektrane ulaze sa Elektroprivredom Srbije i kineskim partnerima u veliki zajednički projekat izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koji je planirano ulaganje oko 170 miliona evra, izveštava Tanjug.

Ugovor sa kineskom firmom Power China potpisan je prošle godina, a sada se očekuje završetak finansijskog aranžmana Ministarstva finansija sa kineskom Eksim bankom.

Realizaciju 49 odsto projekta uradiće domaće firme, a izgradnja bi trebalo da počne 2019. da bi za dve do tri godine bilo omogućeno grejanje toplotnom energijom iz Termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A).

Milorad Grčić, v.d. direktora EPS kaže da se o tom važnom projektu toplifikacije na razne načine pričalo već nekoliko decenija, ali da niko nije imao ili volju ili snagu da ga zaista i pokrene a sada su se stekli uslovi da EPS učestvuje u ovom projektu. Da bi ovaj projekat zaživeo mora da se uradi nekoliko zahvata unutar TENT-a, odnosno određena ulaganja na blokovima A3, A4, A5 i A6.

“Ovo je veoma vredna investicija i deo koji mora biti uložen u Termoelektranu je nešto manje od 20 miliona evra. To će stvoriti uslove za toplifikaciju Novog Beograda, ali i povećanje grejnog kapaciteta samog gradskog dela Obrenovca”, kaže Grčić, koji je obišao TENT A sa direktorom Beogradskih elektrana Goranom Aleksićem, državnim sekretarom Ministarstva rudarstva i energetike Zoranom Predićem, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i kineskim partnerima.

Ovaj projekat omogućiće da grejanje Obrenovčana bude mnogo bolje i stabilnije, a konačno će ga dobiti i tri mesne zajednice Urovci, Krtinska i Zvečka.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić rekao je da je Grčić uradio značajnu stvar jer danas svi zejdno pokazuju koliko je energetski sistem Srbije jedinstven.

“Planirani tolodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda je od istorijskog značaja za daljinsko grejanje u Srbiju. Omogućiće veću bezbednost i sigurnost, manju energetsku zavisnost od uvoza, a unaprediće kvalitet životne sredine u Beogradu”, rekao je Aleksić.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zopran Predić kaže da MInistarstvo daje izuzetan žnačaj realizaciji ovog projekta, za koji navodi da je sigurno jedan od najznačajnih u oblasti energetike - koji će se realizovati u narednih nekoliko godina.

“U godinama pred nama u energetski sektor će biti investirano nekoliko milijardi evra, u revitalizaciju i izgradnju novih postrojenja u okviru elektroprivrede, kao i u razvoj obnovljivih izvora energije”, rekao je Predić ističući da će realizacija projekta značajno povećati energetsku stabilnost i smanjiti uvoznu zavisnost, pre svega u oblasti prirodnog gasa što je, kaže, jedan vrlo bitan efekat.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...