Beogradske elektrane gase zagađivače

BM

Beogradske elektrane nastavile su realizaciju jednog od najznačajnijih ekoloških projekata u 2015. godini – gašenje kotlarnice „Centar visokih vojnih škola“

Izgradnjom i rekonstrukcijom toplovodne mreže na delu teritorije opštine Savski venac i Rakovica, odnosno na području Dedinja i Topčidera, Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane nastavilo je realizaciju najznačajnijeg ekološkog projekta u 2015. godini, koji podrazumeva gašenje kotlarnice „Centar visokih vojnih škola“ (nalazi se u Ulici Neznanog junaka br. 38), navedeno je u saopštenju Beogradskih elektrana.

Kako bi ovaj projekat bio realizovan izgradnja i rekonstrukcija toplovodne mreže nastavljena je u delu Omladinske ulice do Ulice Mihajla Avramovića. Ova faza radova bi trebalo da bude završena do 11. avgusta 2015. Radovi će, zatim, fazno biti nastavljeni u Ulici Joce Jovanovića, a nakon toga i u Ulici Stojana Ćelića. Planirano je da sve tri faze radova u ovom delu grada budu završene do kraja avgusta. Istovremeno, izgradnja toplovodne mreže se odvija u Ulici Pere Velimirovića i Raškoj ulici, ali i modernizacija toplotnih predajnih stanica na ovom grejnom području.

Sve pobrojano je preduslov za gašenje najvećeg lokalnog zagađivača u ovom delu Beograda – kotlarnice „Centar visokih vojnih škola“ (instalisane snage od 7,45 megavata) i povezivanje postojećih korisnika, ali i novih potrošača, na sistem daljinskog grejanja toplane „Miljakovac“. Pored kotlarnice „Vojna akademija“, koja će takođe biti ugašena, da bi bila ugašena i kotlarnica „Centar visokih vojnih škola“, Beogradske elektrane su, uz podršku Grada Beograda, prethodno izgradile veliku prepumpnu stanicu u toplani „Miljakovac“.

Inače, kotlarnica „Centar visokih vojnih škola“ u procesu proizvodnje toplotne energije troši neekološki energent – mazut, i to više od 1.500 tona samo u toku jedne prosečne grejne sezone. Na osnovu tolike potrošnje energenta pomenuta kotlarnica spada u jednu od najvećih potrošača mazuta u odnosu na 45 postojećih kotlarnica koje su u sistemu Beogradskih elektrana.

Pored značajnih ekoloških efekata, odnosno poboljšanja životne sredine građanima Savskog venca, Voždovca i Rakovice, povezivanje potrošača na sistem daljinskog grejanja toplane „Miljakovac“ doprineće stabilnijem grejanju njihovih domova. Takođe, zahvaljujući ovom projektu, Beogradske elektrane i Grad Beograd, kao osnivač preduzeća, ostvariće značajne finansijske uštede, jer će biti smanjena potrošnja energenata, ali i značajno poboljšan kvalitet vazduha u ovom delu grada Beograda.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...