Godine rasprodaja

Nikos Arvanites, Atina

Kriza cena stanova u Grčkoj
(foto, Solun - najjeftiniji stanovi u Grčkoj)

Ekonomska kriza u Grčkoj, praćena padom životnog standarda za oko 30 do 50 odsto u  odnosu na 2008. godinu, uz visoku nezaposlenost od oko 28 odsto, otvorila je i pitanje pada cena nekretnina. Dugi niz godina prosečan Grk nije mario za porez na imovinu niti na katastarske knjige pa je ova oblast sada pod velikim pritiskom poreskih službi i kontrole EU. Više od 30 godina u Grčkoj se gradilo na veliko, uz podizanje porodičnog standarda koji je podrazumevao investiranje u nekretnine.

Pad cena nekretnina za trećinu

Cena nekretnina u Grčkoj se od 2008. godine do sredine 2013. godine, smanjila za više od 33 odsto, a očekuje se i dodatni pad od 12 odsto. Cene nekretnina u poslednjem kvartalu prošle godine smanjene su za 2,8 odsto u Atini, 2,3 u Solunu i u proseku za 2,6 odsto u ostalim grčkim gradovima.

Podaci govore da je trenutno na prodaju u Grčkoj oko 300.000 stanova, po procenama međunarodne agencije za rejting Fič. Grčko građevinarstvo je doživelo krah, pa je 14.000 firmi iz građevinskog sektora „na ledu“ sa oko milion radnika zaposlenih u građevinarstvu i pratećim poslovima, koji su sada bez posla.

Stranci kupuju po Grčkoj 

U Grčkoj se najviše kupuju nekretnine u Atini, a kupci su pretežno Grci. Ostrva su druga najpoželjnija destinacija investitora među kojima ima i stranaca. Kupci često dolaze iz zapadnoevropskih zemalja - Austrije, Belgije i Francuske. Kupuju i Izraelci, kao i Amerikanci koji su često grčkog porekla. Ruski investitori u Grčkoj su najviše usmereni na kupovinu nekretnina na ostrvima, vrednosti između 100.000 i 200.000 evra, kao i na urbana područja.

Ruskim kupcima najpopularnije oblasti su Halkidiki, Skijatos, Krf i Krit. Da bi stranci kupili nekretnine u Grčkoj moraju da poseduju grčki poreski broj i bankovni račun. Preporučljivo je unajmljivanje advokata, čija nadoknada se kreće od 1,5 do 2 odsto cene nekretnine. U Grčkoj je obavezno unajmljivanje zapisničara, čija je nadoknada po zakonu 1.2 odsto cene nekretnine, uz dodatni porez na dodatu vrednost od 23 odsto. Na registraciju nekretnine na ime kupca plaća se dodatna taksa od 0.45 odsto cene nekretnine.

Skupe nekretnine na Grčkim ostrvima

U poslednjih dve godine vodi se oštrija poreska kontrola na imovinu uz strožiju naplatu poreza. Zato su mnogi Grci rešili da  pod povoljnijim uslovima prodaju svoje nekretnine između ostaloga i strancima.

Grčka je zemlja sa visokom stopom nekretnina u vlasništvu -  stanova za život, i za odmor. Kuće u Kolonaki, oblasti u Atini, prodavale su se pre godinu dana se po ceni od 4 hiljade evra po kvadratnom metru. U Glifadi (Glyfada), bogatijoj oblasti, cene po kvadratnom metru kreću se od 7 do 8 hiljada evra. Sada su te cene nize za dodatnih 15-20 odsto. Cene na ostrvu Mikonos su oštro pale i sada se nalaze u rasponu od 2 do 3 hiljade evra po kvadratnom metru. Ipak, postoje vile na zapadnoj obali Mikonosa koje dostižu dvostrike iznose.

Na Krfu (Corfu) cene se obično kreću od 4 do 6 hiljada evra po kvadratnom metru, dok one prestižnije mogu da dostignu i cenu od 8 do 15 hiljada evra po kvadratu.

U Solunu najjeftinije

Međutim, postoji i praksa jeftinih prodaja nekretnina u solunskoj regiji. Stari meštani Soluna kažu da stanovi i kuće u Solunu nikad nisu bili jeftiniji, osim za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, kada je stan mogao da se kupi za kantu ulja, tvrde tamošnji posrednici.

Sada se stan u Solunu može da nađe i za samo 300 evra po kvadratnom metru. Što se ide više prema periferiji, stanovi su sve jeftiniji, pa im se cena kreće od 700 do 800 evra po kvadratnom metru, pišu solunski listovi, dodajući da je nedavno jedna Skopljanka u prigradskom naselju kupila stan po toj ceni.

Što su kuće i stanovi stariji, to su jeftiniji jer ih vlasnici prodaju, pošto često ne mogu više da ih održavaju, ali i stanovi u veoma dobrom stanju mogu da se nađu po povoljnim cenama pa je tako nedavno prodat i jedan stan od 100 kvadtarnih metara za 50.000 evra.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...