Ruska rublja stiže u srpske menjačnice

M.O.

Rublja će biti 17. valuta koja se može kupovati i prodavati u srpskim bankama i menjačnicama

Novom odlukom Narodne banke Srbije ruska rublja će se naći na listi deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listi efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

Kako ističu u saopštenju u Narodnoj banci uključivanje ruske rublje na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije omogućiće obavljanje finansijskih transakcija u ovoj valuti, čime će se olakšati i dodatno unaprediti saradnja dveju zemalja u realnom i finansijskom sektoru. Na taj način je uvažena činjenica postojanja visokog učešća Ruske Federacije u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, posebnih odnosa o bescarinskoj trgovini između dveju zemalja, kao i značajnih investicija velikih ruskih kompanija u Srbiji.

rublja pet

Na ovaj način ruska rublja, čija je skraćenica RUB, biće 17. valuta koja se može legalno menjati u Srbiji prema odluci NBS iz 2007. godine.

Jedan evro vredi oko 40,3 rublje ili 31 dolar. S obzirom na trenutni odnos ruske valute prema evru i evra prema dinaru, jedna rublja trenutno vredi oko 2,87 dinara.

Rublja je postala konvertibilna valuta 2007. godine, nakon što je tadašnji i sadašnji predsednik Vladimir Putin skinuo ograničenja kapitalnih tokova i omogućio ruskim građanima i kompanijama da legalno kupuju i prodaju rublje za druge svetske valute. U tom periodu pojavile su se i prve hartije od vrednosti koje su ruska država, a zatim i banke i finansijske institucije emitovale u rubljama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...