AMERIČKE PRETNJE "RAJFAJZEN BANCI" ZBOG POSLOVANJA U RUSIJI

ML

RBI je najzastupljenija u Rusiji od svih zapadnih banaka
(Rajfajzen banka u Moskvi, izvor RT)

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je, kako javlja Rojters, austrijsku banku Rajfajsen benk internešnel (RBI- Raiffeisen Bank International) da bi, ako nastavi aktivnosti u Rusiji, mogao da joj bude onemogućen pristup finansijskom sistemu Sjedinjenih Država. Ovako nešto dogodilo bi se, koliko je poznato, prvi put od početka rata u Ukrajini.

(Uzgred, ova austrijska banka ima, među najjačima, filijalu u Srbiji, koja veoma uspešno posluje. U Austriji je naši gastarbajteri skračeno zovu "Rajka-banka")

Pomoćnik američkog ministra finansija Vali Adejemo (Wally Adeyemo) je 6. maja uputio RBI banci pismo u kome izražava strahovanja zbog aktivnosti ove banke u Rusiji i njenog plana da kupi udeo u austrijskoj građevinskoj firmi Strabag, čiji je vlasnik ranije bio ruski oligarh Oleg Deripaska, zbog čega bi mogao da joj bude ograničen pristup finansijskom sistemu SAD. 

RBI ima najveću zastupljenost u Rusiji od svih zapadnih banaka. Lane je ona u Rusiji imala sjajan profit od 1,8 milijarde evra, što je čak polovina njenog ukupnog profita.

Ova banka, zbog aktivnosti u Rusiji, već dosta dugo je na udaru kritika iz drugih zapadnih zemalja. Ruske vlasti su navodno, prema izvoru Rojtersa koji je hteo da ostane anoniman, dali do znanja ovoj banci da bi želeli da ostane u ovoj zemlji jer omogućava međunarodna plaćanja u čemu ruske firme, vlasti i pojedinci imaju velike probleme.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...