Češka plaćanja za rusiju idu preko Kine, Srbije i Dubaia

ML

Mogućnosti finansijskog poslovanja s Rusijom i Belorusijom postoje i dalje preko posredničkih zemalja
(ilustracija, Poslednja češka finansijska ustanova, koja je vršila plaćanja sa ove dve zemlje, Komerčni banka, prekinula ih je prošle sedmice: nova zgrada Komerčni banke u Pragu)

Kina, Srbija i Dubai - to su najčešće, kako otkriva najposećeniji češki ekonomski portal E-15, tranzitne zemlje preko kojih ide češki novac za Rusiju i Belorusiju. Finansijske ustanove u posredničkim zemljama zamenile su češke banke koje su poslednjih meseci krajnje ograničile mogućnosti prenosa novca u smeru Moskva i Minsk. Ove transakcije obavljaju pojedinci ali i firme. Mesečno se ovaj obrt kreće u redu veličina milijardi čeških kruna (jedan evro vredi 23-24 kruna) i uglavnom je od početka rata stabilan.

"Iz podataka se može videti da plaćanja u smeru Rusije i Belorusie idu i dalje, mada ne direktno", komentariše ekspert za finansijki kriminal kompanije PWC (svetska mreža za pružanje finansijkih usluga) Petr Kranda. Mogućnosti direktnog plaćanja iz Češke u Rusiju ili Belorusiju, kako on kaže, poslednjih meseci su drastično smanjene. Poslednja češka finansijska ustanova, koja je vršila plaćanja sa ove dve zemlje, Komerčni banka, prekinula ih je prošle sedmice. Prethodno su to prvi učinili Moneta mani benk (Moneta Money Bank) i Rajfajzen (Raiffesenbank) banka. No, kako se vidi, mogućnosti finansijskog poslovanja s Rusijom i Belorusijom postoje i dalje preko posredničkih zemalja.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...