PROCENA EK: EVROPA SE IPAK IZVLAČI IZ RECESIJE?

ML

Ekonomski rast u evrozoni EK je procenila na 0,9 posto (ranije se računalo sa samo 0,3 posto) a rast BDP u celoj EU je procenjen na 1,6 posto
(ilustracija, "Evropljani, ipak, stoje i dalje pred zahtevnim periodom", rezimirao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Djentiloni)

Evropa će se konačno u prvim mesecima ove godine izvući iz preteće ekonomske recesije, uprkos posledicama rata u Ukrajini, saopštila je Evropska komisija (EK) i istakla da će ekonomski rast biti čak i viši od očekivanog. Bruto društveni proizvod (BDP) rašće po stopi od 0,8 posto, što je oko pola procenta iznad procena iz novembra prošle godine.

EK je zatim snizila procenu inflacije u 27 zemalja članica na 6,4 posto (prethodne procene su iznosile sedam posto). Inflacija će se, međutim, vratiti na predkrizne brojke tek 2024. kad će pasti na oko 2,8 procenta. Lane je iznosila čak 9,2 posto.

Ekonomski rast u evrozoni EK je procenila na 0,9 posto (ranije se računalo sa samo 0,3 posto) a rast BDP u celoj EU je procenjen na 1,6 posto. Povoljnijim kretanjima doprinelo je posebno smirivanje pritisaka na rast cena energije, kao i iskustvo da se EU može, više-manje, izbaviti od zavisnosti od uvoza energije iz Rusije. 

I pored ovih optimističkih brojki, EK upozorava da nesigurnost ostaje i dalje jaka s obzirom na nastavljanje rata u Ukrajini i da će zavisiti i od jačine pretpostavljenog oživljavanja kineske ekonomije posle ukidanja striktnih prptivpandemijskih ograničenja. To, međutim, kako se upozorava, može na drugoj strani dovesti do pojačanja inflacionih pritisaka.

"U 2023. ulazimo u boljoj situaciji nego što se očekivalo. Rizici recesije i nedostatka gasa su oslabili, a nezaposlenost se drži na rekordno niskom nivou. Evropljani, ipak, stoje i dalje pred zahtevnim periodom", rezimirao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Djentiloni (Gentiloni).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...