INFLACIJA U EU RUŠI REKORD ZA REKORDOM

ML

Najnižu inflaciju u septembru ove godine imala je Francuska (6,2 posto), potom Malta (7,4) i Finska (8,4). Najviša je bila u Estoniji (24,1 posto), Litvaniji (22,5), i Letoniji (22)
(ilustracija, Evrostat: Septembarska godišnja inflacija do 10,9% u EU, 9,9% u evrozoni)

Inflacija u Evropskoj uniji oborila je u septembru novi rekord - sa 10,1 u avgustu skočila je na 10,9 procenta, saopštio je danas statistički zavod Evropske unije Eurostat. Najveća inflacija je u baltičkim zemljama, potom u Mađarskoj.

Eurostat je istovremeno precizirao inflaciju u septembru u evrozoni na 9,9 posto (prethodno je procenjena bila na 10 odsto). U avgustu je iznosila 9,1 procenta.

inflac-sept-22-statista-s

Cene su izrazito brže rasle nego u septembru lane kada se još nije jače osetilo oživljvanje ekonomije kao ni energetska kriza. Tada je inflacija u celoj EU iznosila 3,6 posto, a u 19 zemalja evrozone 3,4.

Najnižu inflaciju u septembru ove godine imala je Francuska (6,2 posto), potom Malta (7,4) i Finska (8,4). Najviša je bila u Estoniji (24,1 posto), Litvaniji (22,5), i Letoniji (22)

U evrozoni najveći udeo u poskupljenju imala je energija - 4,19 posto. Slede hrana, alkohol i duvan (2,47), usluge (1,8) i industrijska roba (1,47 posto).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...