POVEČAVA SE KAMATNA STOPA FED - BIĆE NAJVIŠA OD 2008.

ML

Osnovna kamatna stopa do kraja ove godine biće povećana na 4,40 posto, a 2023. na 4,60 posto
(ilustracija, Na ovaj način FED nastoji, pre svega, da uspori inflaciju koja je najviša za poslednjih 40 godina)

Valutni odbor američke centralne banke (FED) povisio je danas, na kraju dvodnevnog zasedanja, osnovnu kamatnu stopu za 0,75 posto u raspon od tri do 3,25 posto. To će biti najviša kamatna stopa od 2008. tj od vremena poslednje velike svetske finansijske krize.

Na ovaj način FED nastoji, pre svega, da uspori inflaciju koja je najviša za poslednjih 40 godina. FED je, takođe, naznačio osetno povećanje osnovne kamatne stope koja će, kako se planira, do kraja ove godine biti povećana na 4,40 posto, a 2023. na 4,60 posto. Snižavanje kamata se očekuje tek 2024.

Ovo povećanje kamata je u skladu sa očekivanjem analitičara. Istim tempom rasle su kamate i prethodna dva meseca. Od početka prošle godine FED je povisio svoju osnovnu kamatnu stopu za ukupno tri procenta.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...