MMF: IZGLEDI KRETANJA SVETSKE EKONOMIJE SVE LOŠIJI...

ML

Po treći put ove godine MMF će sniziti svoju prognozu globalnog rasta za 2022.
(ilustracija, "Biće teška ova, 2022. ali možda će još teža biti 2023. Rizici recesije su sve veći za 2023", rekla je Rojtersu šefica MMF Kristalina Georgijeva)

Izgledi kretanja svetske ekonomije su se od aprila osetno pogoršali, a za iduću godinu, s obzirom na rizike, ne isključuje se ni globalna recesija, izjavila je agenciji Rojters šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva. MMF će zbog toga uskoro, po treći put ove godine sniziti svoju prognozu globalnog rasta za 2022. 

U aprilu MMF je, inače, već snizio procenu rasta s prethodnih 4,4 na 3,6 procenta.

Očekuje se da će MMF objaviti krajem jula aktuelizovanu procenu rasta za 2022. i 2023. Inače, lane je svetska ekonomija zabeležila rast od 6,1 posto.

"Izgledi rasta su se od naše poslednje aktuelizaciju izrazito pogoršali", izjavila je Georgijeva i ukazala posebno na porast inflacije, osetna povećavanja kamatnih stopa u centralnim bankama, usporovanje ekonomskog rasta Kine i eskalaciju sankcija u vezi sa invazijom na Ukrajinu.

"Nalazimo se u veoma nemirnim vodama", ocenila je ona i na pitanje da li se, ipak, može isključiti globalna recesija odgovorila: "Rizici su sve veći tako da se ni to ne može isključiti".

Najnoviji ekonomski podaci ukazuju da su neke velike ekonomije, među njima i Kina i Rusija, u drugom kvartalu ove godine zabeležile pad. "Biće teška ova, 2022. ali možda će još teža biti 2023. Rizici recesije su sve veći za 2023", dodala je Georgijeva.

Šef američke centralne banke (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je u junu da FeD ne želi da izazove recesiju i da je odlučan da stavi cene pod kontrolu čak i po cenu ekonomskog pada. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...