INFLACIJA U TURSKOJ 78,6 POSTO

ML

Ubrzanju inflacije najviše su doprinele cene hrane i nealkoholnih pića (93,9 posto), saobraćaja (123,4 posto) i opreme za domaćinstvo (81,1 posto)
(ilustracija, Pijaca u Istanbulu, cene rastu - lira pada)

Inflacija u Turskoj u junu iznosila je 78,6 posto, najviše od 1998, saopštio je, kako prenosi AFP, nacionalni turski statistički zavod. Nagli porast cena u znatnoj meri izazvan je padom turske lire koja je tokom ove godine izgubila prema dolaru skoro polovinu svoje vrednosti. Grupa nezavisnih turskih ekonomista tvrdi, međutim, da je realna inflacija čak više nego dva puta veća.

U poredjenju sa majem potrošačke cene u junu su bile veće za 4,95 posto, posle rasta od 2,98 posto u maju. Lane u maju je inflacija je iznosila 16,6 posto, potom je stalno i sve više ubrzavala rast.

Ubrzanju inflacije najviše su doprinele cene hrane i nealkoholnih pića (93,9 posto), saobraćaja (123,4 posto) i opreme za domaćinstvo (81,1 posto)

Nepunu godinu pre predsedničkih izbora inflacija postaje glavna tema u ovoj zemlji. Opozicija, kao i mnogi ekonomisti, okrivljuju nacionalni statistički zavod da je potcenio rast cena za preko polovinu.

Grupa za istraživanje inflacije (Enag), koju čine nezavisni ekonomisti, saopštila je da je stvarna godišnja inflacija iznosila 175,5 posto tj čak dva puta više od oficijelne.

Turska centralna banka, uprkos ubrzanju inflacije, i strahovanja da će se još više ubrzati usled rata u Ukrajini, stalno odbija da povisi svoju osnovnu kamatnu stopu koja od prošlog decembra iznosi 14 posto.

Zanimljivo je da turski predsednik Redžep Tajip (Recep Tayyp) Erdogan, zvani u narodu Baba, suprotno ekonomistima, smatra da visoke kamatne stope podržavaju inflaciju.

Turska u istoriji ima periode kada je inflacija bila još viša nego što je ova, tako da se narod ne uzbuđuje baš previše oko toga ali se, naravno, tome prilagođava i pokušava da minimizira štetu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...