Ukrajini će posle rata biti potrebno bilion evra spoljne podrške

M.L.

Šef Evropske investicione banke Verner Hojer smatra da „u toj podršci Evropa treba da ima najveću ulogu“
(ilustracija, Verner Hojer, predsednik EIB od 2012.)

Ukrajini će verovatno, za obnovu posle rata, trebati spoljna podrška od oko bilion evra. To je, kako prenosi agencija Blumberg (Bloomberg), izjavio šef Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer (Werner Hoyer).

"Navodim bilion jer sam u javnosti video sumu koju smatram sasvim nerealnom, s obzirom na meru destrukcije u Ukrajini", rekao je Hojer na konferenciji za štampu u Frankfurtu na Majni. Dodao je da Evropa u finansijskoj podršci Ukrajini "treba da ima najveću ulogu". 

O planu ukrajinske obnove i eventualnom članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji treba ovih dana da razgovaraju evropski lideri na dvodnevnom skupu koji počinje u četvrtak u Briselu. Glavnu ulogu u tome treba da odigra Evropska investiciona banka, institucija EU, koja je specijalizovana upravo za dugoročne kredite. Inače, polovinom maja Evropska komisija je već odobrila paket finansijske pomoći Ukrajini u visini od pet milijardi evra mesečno.

Ukrajinski ministar saobraćaja Oleksandar Kubrakov je u danas objavljenom intervjuu u francuskom listu "Mond" (Le Monde) izjavio da se samo štete na saobraćajnoj infrastrukturi u Ukrajini procenjuju na preko 100 milijardi evra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...