SRBIJI NE PRETI KRIZA

Perrine Créquy

Šveđanin otkriva detalje investicionih mogućnosti u Srbiji

Jakob Grapengizer je član menadžmenta Ist Kapital Balkan fonda. Ukupna imovina fonda je oko pet milijardi dolara, od čega je četvrtina uložena u akcije kompanija na Balkanu. Ovaj Šveđanin otkriva detalje investicionih mogućnosti u Srbiji, gde je berza 12. maja zabeležila rekordan rast od 12,93 procenata.
Figaro: Kako objašnjavate ovoliki rast na srpskoj berzi?

Jakob Grapengizer: Iznenadni rast predstavlja olakšanje investitora posle održavanja parlamentarnih izbora prethodnog dana. Istraživanja javnog mnjenja su predviđala dobar rezultat nacionalista na izborima, ali su birači svoje poverenje dali Demokratskoj stranci predsednika Borisa Tadića, koja je osvojila skoro 10 procenata više glasova od Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića. Izbori su predstavljali svojevrstan referendum – da li građani Srbije žele članstvo u Evropskoj uniji ili ne, pošto je problem nastao oko stava 27 članica ove organizacije prema nezavisnosti Kosova. Berza je očekivala uspeh nacionalista, zato je na njoj i zabeležen pad pre izbora. Posle proglašavanja rezultata investitori su promenili svoje procene, što i objašnjava snažan oporavak srpske berze u ponedeljak.

Figaro: Koji deo vašeg portfolia čine investicije u Srbiji?

Jakob Grapengizer: Srbija predstavlja vrlo značajan deo našeg portfolia – oko 20% naših investicija ide u ovu zemlju. Posle Turske, Srbija je druga zemlja po zastupljenosti u našem fondu, u kojem se nalaze još i rumunske, slovenačke, hrvatske, bugarske, bosanske, austrijske i grčke kompanije.

Figaro: U koje sektore srpske privrede najviše ulažete?

Jakob Grapengizer: Potrošačko društvo se snažno razvija u Srbiji. Zato je interesantno igrati na proizvođače potrošačkih dobara. Finansijski sektor u Srbiji je izuzetno atraktivan, kao i u ostalim zemljama u razvoju. Ipak, teško je ulagati u energetiku – naftu ili električnu energiju – pošto kompanije iz ovog sektora trenutno nisu kotirane na berzi.

Figaro: Zašto je jedna srpska banka među najvažnijim investicijama Ist Kapital fonda?

Jakob Grapengizer: Srpski bankarski sektor je trenutno slabo razvijen. Postoje samo četiri domaće banke u ovoj zemlji. Jedna od njih, AIK banka, je među najvažnijim u našem portfoliju. Ona uglavnom kreditira preduzeća srednje veličine i ostvaruje vrlo dobre rezultate. Srpske banke bi trebalo da nastave sa dobrim poslovnim rezultatima. Ponuda bankarskih usluga bi trebalo da se dalje poboljša u narednim godinama. Dodatna prednost ovih banaka je što su prvenstveno upućene na domaće tržište. One nisu investirale u rizične hipotekarne zajmove u SAD, pa zato nisu ni pogođene krizom nastalom posle kraha na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita. Usluge koje ove banke nude su osnovne ali stabilne.

Figaro: U kojoj meri najavljeno usporavanje globalne ekonomije može uticati na Srbiju?

Jakob Grapengizer: Srpsku ekonomiju možemo uporediti sa rumunskom. Ali, Srbija malo trguje sa SAD – samo četiri procenta njenog ukupnog izvoza otpada na najjaču privredu na svetu. Očekuje se da će ekonomska kriza imati posebno jak efekat upravo u SAD. Srpske banke će ostati imune na kreditnu krizu, a uticaj smanjenja ekonomske aktivnosti u SAD bi trebalo da bude minimalan u Srbiji. Ipak, finansijska tržišta su povezana, pa i akcije srpskih kompanija mogu zabeležiti pad zbog oklevanja investitora. I pored toga, kriza ne preti ovoj zemlji.

Figaro: Postoji li pritisak mafije u Srbiji, kao što je primećeno u Rusiji?

Jakob Grapengizer: Koliko ja znam, ne. Pravi izazov u Srbiji je drugačije prirode – uspostaviti političku stabilnost i integracija u Evropsku uniju. Sa posebnom pažnjom ćemo pratiti formiranje buduće vlade u Srbiji. Demokratska stranka Borisa Tadića nije sakupila dovoljno glasova da bi sama mogla da formira izvršnu vlast, za to su joj potrebni saveznici. Radikali i dalje mogu ući u vladu, što bi moglo ugroziti prethodne napore napravljene u pravcu evropskih integracija. Sama Evropska unija podstiče formiranje proevropske vlade, pošto je puno investirala u ovoj zemlji. Ali ostaje neizvesno u kojem će se pravcu Srbija kretati u budućnosti.

Prevela: Marija Bursać

Izvor: LE FIGARO, 16. 05. 2008.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...