Evrostat: Najniže cene alkohola u Mađarskoj, najviše u Finskoj

ML

Najniže cene alkoholnih pića u poređenju sa ostalim zemljama Evropske Unije ima Mađarska, dok su najskuplja u Finskoj. Podatke o tome objavio je danas evropski statistički zavod Evrostat. (foto; Pixabay)

Evrostat je, kako prenosi AP, indeks cena alkoholnih pića sastavio uzimajući u obzir i kupovnu snagu i vrednost valuta u pojedinačnim zemljama. Prosečna cena alkoholnih pića u EU ima indeks 100. U slučaju Mađarske tamošnje cene izose 72,7 posto evropskog proseka. Na suprotnom polu cene u Finskoj čine 193 procenta evropskog proseka.

I dosad je bilo poznato da je alkohol u Evropi bio najskuplji u skandinavskim zemljama. U prvih pet zemalja, pored Finske, prema podacima Evrostata, nalaze se još Švedska i Danska. Odmah iza njih su Irska i Grčka. Nasuprot tome, svih pet zemalja s najnižim cenama alkohola su iz nekadašnjeg sovjetskog bloka tj, osim Mađarske, tu su još i (redosled je prema tome gde su najniže) Rumunija, Bugarska, Poljska i Češka.

Ako se skupoća alkohola u nordijskim zemljama može objasniti time što je tamo i gotovo sve ostalo skuplje nego u ostatku EU, tako se jevtinoća u novim članicama može, bar delom, pripisati tome što su jevtiniji i drugi proizvodi, posebno poljoprivredni u koje spadaju i alkoholna pića.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...