Nemačka: Iduće godine rekordni deficit budžeta od 100 milijardi evra

M.L.

Glavni cilj državnih investicija jeste socijalna održivost i klimatski odgovorna ekonomija
(ilustracija, nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finasija Olaf Šolc, pred sastanak kabineta avgusta 2020.)

Državni budžet Nemačke imaće iduće godine rekordni deficit od skoro 100 milijardi evra (preciznije 99,7 milijardi). Kako je na današnjoj konferenci za štampu saopštio ministar finansija Olaf Šolc (Scholz), ovu projekciju budžeta vlada je usvojila jednoglasno. 

Ovakvim ubrzanim zaduživanje države, kako objašnjava nemačka agencija DPA, nastoji se da se ublaže ekonomske posledice pandemije koronavirusa. S tim će se prestati 2023. kada će najveća evropska ekonomija početi da koči zaduživanje.

"Imamo razloga za optimizam", istakao je Šolc i dodao da ekonomija opet raste, broj novozaraženih od kovida 19 opada, dok raste broj vakcinisanih. On je ukazao da će, ipak, posledice pandemije osećati i iduće godine. Brzoj obnovi treba da pomognu naročito državne investicije od oko 51 milijardi evra godišnje.

Glavni cilj investicija jeste socijalna održivost i klimatski odgovorna ekonomija. Ekološki projekti iduće godine mogu računati sa još osam miljardi evra od države. To je državni dodatak na 80 milijardi evra koliko je Nemačka potrošila u poslednje dve godine na ekološke projekte.

Ovakvo ubrzano zaduživanje države je posledica zaštitnih i stimulacionih mera na koje se Nemačka odlučila kako bi zaštitila ekonomiju i radna mesta. Lane se već pribeglo zaduživanju države od 130 milijardi evra što je najveće godišnje zaduživanje zemlje u istoriji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...