Amazon je treću godinu za redom najvrednija marka na svetu

M.L.

Tokom nešto nešto više od godinu dana, otkad traje epidemija korona vorusa, vrednost 100 najskupljih svetskih brendova beležila je rekordni rast i dostigla 7,1 bilion dolara
(ilustracija, 10 najskupljih na svetu)

Tokom ove i prošle godine, kada je svetska ekonomija beležila rekordni pad posle svetske ekonomske krize 2008, sto najvrednijih svetskih brendova imalo je - rekordni rast. Njihova vrednost dotigla je ovih dana, prema grupi Kantar, čak 7,1 bilion dolara koliko, inače, iznosi bruto društveni proizvod zajedno dveju najvećih evropskih ekonomija – Nemačke i Francuske.

To je, prema ocenama analitičara, svojevrsni paradoks u ovo vreme dubokog ekonomskog pada. Pandemija je, međutim, kako se tumači, u znatnom meri uticala na labavljenje monetarne politike što je tokove novca usmerilo znatnim delom ka pojedinim, tojest najskupljim markama. 

10-najskupljih-kantar

(izvor: https://www.kantar.com/campaigns/brandz/global)

Tako je sada, već treću godinu uzastopno, Amazon najskuplji svetski brend: trenutno vredi 683 milijarde dolara. Na drugom mestu je Ejpl (611 mlrd), sledi Gugl (Google) koji se popeo za jedno mesto i "težak" je 457 milijardi.

Celu dekadu marke Ejpl i Gugl su se smenjivale na vrhu rang-liste da bi ih 2019. uklonio s vrha Amazon Džefa (Jeff) Bezosa.

Medju prvih deset je čak sedam američkih i kineskih, takozvanih tehnoloških korporacija. To pokazuje da evropski brendovi sve više zaostaju. Njihov udeo je 2011. bio u najskupljih 100 - 20 posto, a sada je svega 12 posto. Obratni trend beleže kineske marke čiji se udeo za poslednjih deset godina povećao sa 11 na 14 procenta.

Tek na 21 mesto svetske liste najvrednijih brendova došla je najskuplja evropska marka – francuska luksuzna modna kompanija Luj Viton (Louis Vuitton) čija je vrednost porasla za 46 posto tojest na 75 milijardi dolara. Industrija odeće i luksuzne marke beleže brzi rast, zahvaljući sposobnosti da se u promenjenim situacijama prilagode novim tržišnim zahtevima. Osim Luja Vitona, visok rast beleže Adidas, Najk (Nike) i Guči (Gucci).

U odnosu na prošlu godine najviše je iz grupe od 100 najskupljih svetskih brendova napredovala industrija elektromobila Tesla (275 posto) koja je postala najskuplji brend u auto-industriji. A najveći skok vrednosti zabeležila je kineska firma TikTok koja je napredovala za 34 mesta i došla na 45. poziciju.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...