"RAFALIMA" PO BEKU

Glas javnosti

Danko Đunić preneo je poruku da će vlada sprečiti aferu. Miškovićev i moj interes bili su zajednički, a šta će se drugi dogovoriti to je njihova stvar, rekao je Milan Beko na jučerašnjme nastavku sudjenja "stečajnoj mafiji"

Iako se akcijama trguje samo na berzi, čini se, da ovo ipak nije bio slučaj u predmetu prodaje firme „Ce market“. Na jučerašnjem suđenju optuženima za organizaciju i učešće u aferi nazvanoj stečajna mafija dominirala je „rafalna paljba“ advokata Vladimira Horoveca, branioca odbeglog direktora „Ce marketa“ Slobodana Radulovića, koji je sudu pokušao da ukaže koji su motivi biznismena Milana Beka da svedoči protiv njegovog klijenta.

Slobodnim tumačenjem svedočenja biznismena Milana Beka i unakrsnim ispitivanjem branilaca, ostalo je nesporno da je osnivanje preduzeća „Produkt Ce“ pravno dozvoljen posao, naravno pod uslovom da se u preduzeće unesu akcije i da se ono bavi poslovima za koje je predviđeno. Ali, ukoliko se to preduzeće ne bavi predviđenim poslovima i ako je osnovano samo da bi se sakupile akcije s kojima bi se odmah trgovalo, u tom slučaju u pitanju je nedozvoljena radnja - jer se akcijama trguje samo na Berzi.

ZAJEDNIČKI INTERES

Tok suđenja bio bi još intrigantniji da predsedavajući sudija Dušan Vojinović u aferi stečajna mafija nije prekidao odgovor na gotovo svako pitanje na koje bi, pre svega javnost, najviše želela da zna odgovore.

- Od koga ste saznali za sastanak koji je rezultirao memorandumom o poravnanju? - pitao je advokat Horovic na samom početku suđenja, podsećajući na prethodni dan kada je svedok upitan da li je sastanak inicirao predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica

- Izgubićemo mnogo vremena ukoliko idemo u takve detalje - umešao se predsednik veća i nezadovoljan reakcijom branilaca na njegov komentar dodao: Konstatuje se da branilac Vladimir Horovec ulazi u polemiku sa predsedavajućim veća i upozorava se na ponašanje.

- Nisam bio pozvan na sastanak, predloženo mi je da dođem i ja sam prihvatio inicijativu - ipak je odgovorio Beko.

- Čiju inicijativu? - nastavio je branilac Radulovića.

- Gospodina Danka Đunića - jasan je svedok.

- Da li je on saopštio po čijem nalogu? - bio je uporan Horovec

- O tome je svedok već odgovorio! - umešao se sudija.

- Onda molim predsednika veća da se usaglasi kako bih dobio odgovor kako je g. Đunić saopštio da na sastanku trebaju da učestvuju svedok i Miroslav Mišković ako u kupovini „Ce marketa“ nije imao nijednu ulogu? - vidno revoltiran upitao je advokat.

UPOZNAO IH ĐINĐIĆ

- Ko je upoznao svedoka sa mojim klijentom Radulovićem ? - zainteresovao se Horovec.
Posle duže pauze zamišljeni Beko je odgovorio: - Mi se dugo znamo, još od ranih devedesetih.
- Upoznao ih je pokojni Zoran Đinđić - konstatuje advokat
- Ne isključujem da je moguće - nevešto se priseća Beko.

„TUŽILAC“ MIŠKOVIĆ

Bivši ministar pravde Vladan Batić, upitan da prokomentariše izjavu svedoka Milana Beka da je vlada znala za privatizaciju „Ce marketa“ precizno odgovara da to znači da se sve stvari vezane za privatizaciju dešavaju pod pokroviteljstvom vlade i premijera:
- Sve važnije privatizacije sprovode se u interesu vladinih bliskih tajkuna , a u ovom slučaju Miroslava Miškovića. Sam sudski postupak je produkt njegovog nezadovoljstva i osvete. Umesto Mišković da bude procesuiran, on je „slavni“ tužilac - izjavio je Batić u medija centru Specijalnog suda.

- Odbija se pitanje branioca - odlučuje sudija na veliko razočaranje prisutnih novinara.

Advokat je nastavio pitanjem da li je bilo ko zahtevao da na tom sastanku prisustvuju i firme „Ašmor“ i „Merkator“, koji su tada konkurisali za kupovinu „Ce marketa“. Beko se tada pobunio jer mu, kako je rekao, Radulovićev branilac postavlja sugestivna pitanja.

- Cilj je bio dogovor i intervencija vlade da se spreči skandal. Đunić je preneo poruku da će vlada sprečiti aferu. Intimnost postupka bi bila narušena da su se pojavili i ovi drugi. Miškovićev i moj interes je bio zajednički, a šta će se drugi dogovoriti to je njihova stvar - uzbudio se Beko.

Niz pitanja koje sudija nije dozvolio da se postave, nastavio se i kada je Horovic unakrsnom paljbom pokušao da „ispipa“ teren i ukaže koja su pod apsolutnom ili delimičnom kontrolom svedoka bila preduzeća koja su sarađivala sa „Ce marketom“ i to u periodu obuhvaćenom optužnicom.

- Da li ste sa Radulovićem pregovarali o poziciji isključivog snabdevača kiselom vodom „knjaz Miloš„ u prodavnicama „Ce marketa“ i da li su tim povodom izdavane garantne menice? - pitao je Horovic.

NEZGODNA PITANJA

- Nisam pričao o isključivom dobavljanju. „Knjaz“ je dominantna firma, a planovi se, inače, prave na godišnjem nivou, tako da je moguće da su izdate i menice - objasnio je Beko.

Uskoro je advokat krenuo u novi napad, pokušavajući da iz svedoka „iščupa“ da li je u ime firme „Salford“ (pod njegovom kontrolom) opet bio pregovarač sa Radulovićem u prodaji „Ce marketa“. Beko je objasnio da ga je Radulović to pitao, ali i da je odgovor bio negativan jer bi time „Salford“ bio konkurencija drugima, kao što su Mišković ili „Merkator“, a to je, kako je rekao, incesiodno u biznisu.

Horovica je, takođe, interesovalo da li je svedok pregovarao sa „Merkatorom“ i Zoranom Jankovićem o kupovini „Ce marketa“, na šta je biznismen rekao da sa Jankovićem nije pregovarao i da ovaj nije bio zainteresovan za kupovinu i to zbog političkih prilika u Srbiji.

- Svedok je više puta putovao u LJubljanu da obavesti Jankovića da je on kupac i da Janković mora da odustane. Takođe, predstavio mu je da je politička klima takva da „Merkator“ nije dobrodošao u Srbiji. Pitam vas da li ste se sretali sa Jankovićem? - insistirao je advokat.

- Da, nakratko. U beogradskom „Hajatu“ na kafi - stidljivo je odgovorio Beko.

- A da li ste putovali u dva navrata u LJubljanu i tamo se videli s Jankovićem? - bio je uporan Horovic.

- Da, razgovarali smo o kupovini „Merkatora“, pa ukoliko bi to uspelo onda bi to ponovio i sa „C marketom“ - popustio je Beko.

- Pre ili posle kafe? - poentira Horovic.

- Posle - bio je kratak svedok.

PUTOVANJA U LONDON

Na pitanje da li poznaje Milana Markovića, ovlašćenog predstavnika firme „Ašmor“ iz Londona, koja je konkurisala u kupovini „Ce marketa“ Beko sumnjičavo odgovara „površno“. Međutim da bi predupredio advokata dodaje da je zbog poslovnih obaveza često putovao u London, ali da se s Markovićem nije sastajao.

Vladimir Horivic je za kraj ostavio niz pitanja koja su se odnosila na svedokov angažman revizorske kuće KPLG

- Angažovali se KPLG da obavi reviziju „Knjaza Miloša“. Takođe ste ih, bez svojstva i ovlašćenja, angažovali da urade reviziju i u „Ce marketu“ - navodio je branilac.

- Kakve to veze ima ? - prekinuo je pitanje sudija.

- Jer se veštačenje u ovom predmetu zasniva na reviziji KPLG-a, a koje je dato po nalogu svedoka - objasnio je Horovic.

- Odbija se pitanje branioca - ponovio je po ko zna koji put sudija.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...