Problem u raju

Priredio: Milan Djukić

Bankarska kriza preslikana u virtuelnom svetu Second Life

U virtuelnim svetovima možda je i moguće leteti, ali zakoni ekonomske gravitacije i dalje važe. Prošle sedmice kada su finansijska tržišta u stvarnom svetu doživela kreditnu krizu, Second Life, jedan od najpopularnijih 3D virtuelnih svetova, doživeo je prvi udar na banke. Naime, avatari - elektronsko "drugo ja" virtuelnih stanovnika Second Lifea - stajali su u redovima ispred virtuelnih bankomata pokušavajući da podignu sa svojih računa toliko novca da je banka Ginko Financial bila primorana da prekine rad i pretvori depozite u obveznice bez datuma dospeća. Neki predviđaju da je virtuelna ekonomija pred svojom prvom finansijskom krizom.

Problem u Second Lifeu

Podići novac ili ne?

Čini se da su takvi strahovi preuveličani. Nasuprot stvarnom životu, finansijske institucije ne igraju veliku ulogu u ekonomiji Second Lifea. Njome dominira špekulisanje zemljištem, prodaja digitalnih objekata, kao što su atraktivni delovi tela za nove avatare, i kockanje - sve dok pre izvesnog vremena nije stavljeno van zakona zbog pravnih razloga, što je možda izazvalo "juriš" na banku.

Drugim rečima, svakako da i Second Life obiluje neopravdanim entuzijazmom koji odgovara, u različitim oblicima, investitorima u realnom svetu što se ne plaše rizika. Kada je prošle jeseni nova publika otkrila virtuelan svet, činilo joj se da je pronašla drugi raj. Štampa je "pevala" istu pesmu. Ne želeći da propuste sledeću veliku stvar, velike kompanije iz stvarnog sveta kao što su Coca-cola i IBM otvorile su svoje prodavnice i podružnice u virtuelnom svetu. Privučeni mogućnostima, kao što su teleportacija i prilike da se zarade Linden dolari (koji se mogu zameniti za prave zelene novčanice), novi korisnici su se prijavljivali u ogromnom broju - skoro milion mesečno.

Sve je to transformisalo Second Life u ekonomiju koja se izuzetno brzo razvija, ako je verovati brojkama koje navode odgovorni u kompaniji Linden Lab, koja je vlasnik Second Lifea. Tokom protekle dve godine stopa rasta je bila 15-20% mesečno. I sve donedavno u Linden Labu nisu mogli dovoljno brzo da dodaju servere da bi zadovoljili zahteve za dodatnim virtuelnim zemljištem - koje se kupuje za prave dolare - važnim izvorom prihoda u ovom virtuelnom svetu. Tako se digitalna teritorija proširila na više od 700 kvadratnih kilometara - osam puta više u odnosu na teritoriju koju zauzima Menhetn.

Ipak, još pre kolapsa banke Ginko, javno mnenje se okrenulo protiv Second Lifea. Delom zbog medijskog otklona karakterističnog za prenahvaljene nove tehnologije, ali i zbog toga što je stvarnost prodrla na Mrežu. Mnogi korisnici su u tom paralelnom svetu počeli da se osećaju usamljeno, uprkos broju od 7,7 miliona registrovanih stanovnika (podatak iz juna ove godine). Samo deset procenata novih korisnika aktivno je nakon mesec dana od datuma registrovanja, a u bilo kom trenutku prijavljeno je samo između 20.000 i 50.000. Većina kompanija teško privlači virtuelne potencijalne kupce i korisnike njihovih usluga, i zbog toga su mnoge firme već zatvorile svoje podružnice. Stvaran novac zarađuje samo nekoliko sretnika.

I pored toga malo je verovatno da će Second Life doživeti isto "tvrdo prizemljenje" kao tržište hipotekama. U stvari, u poređenju s drugim virtuelnim svetovima nastalim pre njega, ekonomijom i valutom Second Lifea se upravlja čvrstom rukom. Da bi osigurali relativno stabilan odnos Linden i američkog dolara (720:1), odgovorni u Linden Labu koriste skup monetarnih instrumenata što im omogućava da kontrolišu likvidnost. Intervenišu i na berzi u Second Lifeu, nazvanoj LindeX, koja ima čak i automatske prekidače električnih kola ukoliko trgovanje postane nekontrolisano.

Pravi testovi za ekonomsku politiku će tek doći. Da li će u Linden Labu biti spremni da "napumpaju" svoju valutu ako rast postane usporen (što se već dešava) ili ako veliki broj korisnika počne da prodaje svoje Linden dolare? Da li će firma, koja se do sada odlučivala za laissez-fare pristup, uvesti striktna pravila da bi izbegla nove bankarske krize? Ukoliko im bude teško da pronađu odgovore na ta pitanja u okruženju Second Lifea, odgovorni u Linden Labu utehu mogu da potraže u činjenici da su već pokazali svoju ekonomsko-finansijsku umešnost u stvarnom svetu.

 

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...