Kuba ulazi u monetarnu reformu – prvu od revolucije

ML

Reforma će morati da se izvrši u vreme izrazitog ekonomskog pada, očekuje se trocifrena inflacija a vlada najavljuje povećanje plata
(ilustracija, Kubanski novac, biće ukinut konvertibilni peso)

Kuba će od 1. januara iduće godine, po prvi put od revolucije 1959, promeniti svoj monetarni sistem. Monetarnu reformu najavio je, kako javljaju agencije, lično predsednik republike Miguel Diaz-Kanel (Canel) a vlada je saopštila da će iduće godine izrazito povećati plate jer očekuje jaki porast cena.

"Mislimo da su ispunjeni uslovi da najavimo početak reforme od 1. januara", izjavio je kubanski šef države. Reforma računa sa ukidanjem jedne od dve tamošnje oficijalne valute – konvertibilnog pesa. Zadržaće se samo peso koji, međutim, za domaćinstva ima više puta nižu od vrednost od konvertibilnog.

Kubanski režim je monetarnu reformu dugo odlagao, čekajući na povoljniji ekonomski kontekst. Konačno dolazeća reforma, prema analitičarima, moraće da se izvrši u vreme izrazitog ekonomskog pada. Ekonomska komisija OUN za Latinsku Ameriku i Karibik (Cepal) očekuje da će do kraja ove godine kubanska privreda zabeležiti pad od osam posto. Ova zemlja je na jakom udaru pandemije kovid 19, pored dugogodišnjeg američkog ekonomskog embarga.

Odmah na početku monetarne reforme, kako najavljuje AFP, izvršiće  se devalvacija kubanskog pesa. Ekonomisti očekuju za Kubu iduću godine visoku infaciju koja će biti trocifrena. S tim računa i vlada koja obećava da će istovremeno povećati plate.

Monetarna reforma bi, međutim, prema ekonomistima, učinila Kubu atraktivnom za strane investitore pošto decenijama u zaobilaze ovu ostrvsku državu koja šest decenija pokušava da stvori neki ekonomski održivi socijalizam.

U ovoj zemlji na snazi je komplikovani sistem dveju lokalnih oficijelnih valuta – pesa i konvertbilnog pesa koji je vezan za američki dolar. Uslovi razmene između ovih valuta zavise od toga ko valute drži. Kurs konvertibilnog pesa je za državna preduzeća ustanovljen na jedan prema jedan, ali za javnost - konvertbilni se menja za 24 u slučaju prodaje za dolar, odnosno 25 u slučaju kupovine dolara.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...