U Ženevi utvrđena nova minimalna plata – 1.000 švajcarskih franaka

ML

Ovaj „minimalac“ je, kako se tvrdi, najviši u svetu
(ilustracuja, Smatra se da je Ženeva jedno od najboljih mnesta na svetu za život i rad)

U švajcarskom kantonu Ženeva prošlog vikenda je na referendumu izglasano da će ubuduće (u tom kantonu) minimalna plata iznositi okruglo hiljadu švajcarskih franaka (oko 109.317 dinara). Predlog je podržalo 58 posto učesnika u glasanju.

Kako javlja AFP, glasalo se, u stvari, o minimalnoj ceni rada za jedan sat koja će u ovom, jednom od najbogatijih kantona ove zemlje (jedne od najbogatijih u svetu) ubuduće iznositi ravno 23 franaka. U vladi ovog kantona se navodi da se radi o najvećem "minimalcu" na svetu, u šta čini se, ne treba sumnjati.

Švajcarska, inače, nema centralno regulisanje "minimalca" na čije se promene, usled korona-krize, odlučilo četiri kantona (Ženeva je četvrti od 24 kantona koji se odlučili na uvođenje garantovane najniže zarade).

"Radi se o istorijskoj pobedi koja se direktno tiče oko 30 hiljada primalaca - ženevskih radnika (primalaca mininimalne plate – prim ML), među kojima je oko dve trećine žena", saopštili su ovim povodom sindikati ženevskog kantona.

Švajcarski zaposlenici, spadaju među najbolje plaćene na svetu, s prosečnom mesečnom platom od oko 5.540 švajcarskih franaka.

Ekonomija ove zemlje ove godine, usled korona krize, beleži pad od 6,2 posto, najveći od 1975 godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...