Nemačka zaduženost usled korona-krize ići će preko 80 posto bdp

M.L.

Gornja granica za zaduživanje u EU iznosi, inače, 60 posto
(ilustracija, Očekuje ove godine da će zaduženost nemačke ekonomije porasti sa 60 odsto BDP-a na 75, a iduće godine na 80 posto)

Nemačka, koja je godinama uterivala finansijsku disciplinu drugim zemljama Evropske unije, na putu je da je i sama krši. Zaduženost ove zemlje s najvećom ekonomijom u Uniji, porašće ove i naredne godine usled koronavirusne krize s lanjskih 60 posto bruto društvenog produkta (BDP) na 80 posto. To je, kako prenosi nemačka agencija DPA, najavio juče ministar finansija Nemačke Olaf Šolc (Scholz) na sastanku sa ministrima finansija iz nemačkih pokrajina.

Dogovoreni maksimum zaduženosti u EU (to je, inače, i jedan uslova za zemlje koje nameravaju da uvedu evro) sada iznosi, 60 posto. Iz Berlina često i oštro su kritikovanee zemlje, kao što su Grčka, Italija i Španija, u kojima je već godinama zaduženost znatno iznad tog nivoa (preko 100  i 120 posto).

Šolc je precizirao da se očekuje ove godine da će zaduženost nemačke ekonomije porasti sa 60 na 75, a iduće godine na 80 posto (toliko je dostigla nemačka zaduženost i 2009. ubrzo posle tadašnje svetske finansijske krize).

U Nemačkoj je ove godine preduzeto niz finansijskih državnih mera s ciljem ublažavanja posledica krize. Na primer, za period od pola godine snižen je porez na dodatu vrednost (PDV), svim porodicama je odobrena jednoktatna pomoć od 300 evra za svako dete, zaposlenost se održava zahvaljujući merama kao što su tzv kurcarbajt (skraćeni rad) koje koštaju desetine mlijarde evra...

U julu je savezni parlament usvojio rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta kojim je omogućeno povečanje zaduživanja za rekordnih 218 milijarda evra. Zbog toga usled novih zaduženja i pada BDP-a očekuje se da će deficit budžeta ove godine skočiti sa nepunih 60 procenata lane, na 75,2 posto ove godine. Za iduću godinu se najavljuje povećanje deficita za još oko 100 milijardi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...