Rekordni američki budžetski deficit od 3,3 biliona dolara

ML

Učešće federalnog duga SAD će se, zbog državnih mera s ciljem da se pomogne ekonomiji da savlada koronavirusnu krizu, ove godine povećati na 98 posto BDP sa 79 procenata iz prošle godine
(ilustracija, Donald Tramp, američki predsednik u čijoj četvrtoj godini mandata deficit budžet SAD beleži najveće učešće u BDP od 1945.)

Budžetski deficit Sjedinjenih Država ove fiskalne godine, koja je počela u oktobru lane, a završava se u septembru ove godine, dostićiće zbog koronavirusne krize rekordnih 3,3 biliona dolara tojest 16 procenata bruto domaćeg produkta (BDP), saopštio je u petak Budžetski odbor Kongresa (CBO).

Ovogodišnji američki budžetski deficit, kako prenosi AP, veći je za čak preko tri puta nego u prethodnoj godini, a njegovo učešće u BDP-u najveće je od ratne 1945.

Ova nova procena američkog budžetskog deficita je, ipak, niža od prvobitne u aprilu koja je iznosila 3,7 biliona dolara. CBO računa, inače, sa padom američkog budžetskog deficita za narednu fiskalnu godinu na 1,8 biliona dolara. 

Izdaci vlade izrazito su se povećali ove godine usled mnoštva državnih mera s ciljem da se pomogne najvećoj svetskoj ekonomiji da savlada koronavirusnu krizu. Učešće federalnog duga SAD će se zbog toga ove godine povećati na 98 posto BDP sa 79 procenata iz prošle godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...