Ekonomija EU beleži rekordni pad od 11,7 posto

ML

U drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal lane - pad iznosi 14,1 posto
(ilustacija Business Today)

Ekonomija Evropske unije (EU) pala je u drugom kvartalu ove godine, usled epidemije korona virusa, za rekordnih 11,7 posto, saopštio je u petak  Evrostat. U odnosu na isti kvartal lane pad je iznosio čak 14,1 posto.

Pad je, ipak, bio nešto blaži nego što je bio očekivan u takozvanoj brzoj proceni s kraja prošlog meseca kada je prema prvom kvartalu bio procenjen na 12,1 a prema istom kvartalu lane 15 posto.

U saopštenju Evrostata se ističe da se radi o najvećem ekonomskom padu Unije od 1995, tojest - otkad se vodi ova statistika za Uniju.

Najveći pad u odnosu na prethodni kvartal beleže ekonomije Španije - 18,5, Mađarske – 14,5, Portugala – 13,9 i Francuske – 13,8 procenata. Nemačka - najveća ekonomija u Uniji, pala je za 10,1 posto, tojest pad je bio blaži od proseka. Najmanji pad je zabežila privrede Finske (3,2 posto). Ispod proseka je, izuzimajući Mađarsku, bio pad u zemjama tzv Višegradske četvrorke-  Poljske (8,9), Češke (8,4) i Slovačke (8,3) posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...