Najveći pad američke ekonomije u istoriji

M.L.

U drugom kvartalu ove godine društveni produkt najveće svetske ekonomije bio je manji za 32,9 posto, preračunato na celu godinu
(Midlend, 30.07.2020 - američki predsednik Donald Tramp obišao je naftno postrojenje Double Eagle Energy Oil Rig u Midlendu, Teksas)

Američka ekonomija je u drugom kvartalu ove godine zabeležila, zbog posledica pandemije koronavirusa, najveći pad u istoriji. Ministarstvo trgovine saopštilo je preksinoć, kako javlja Rojters, da se bruto društveni produkt (BDP) u tom kvartalu smanjio, preračunato na celu godinu, za 32,9 posto.

Taj pad je nešto manji od očekivanja analitičara koji su računali sa padom od 34 posto. To je, međutim, najteži pad bar od 1947, tojest otkad se sistematski prate ovi podaci. Dosad najveći pad u posleratnoj istoriji ove najveće svetske ekonomije zabeležen je, prema agenciji AP, 1958. u vreme kada je predsednika bio Dvajt Ajzenhauer (Dwight Eisenhower). Ekonomija je tada pala u drugom kvartalu za deset posto.

Server SiEnBiSi (CNBC) ovim povodom ukazuje da je američka ekonomija imala u prvoj polovini 1921. pad sličan današnjem. U prvom kvartalu pala je godišnjim tempom od pet posto. Tada je stupila u recesiju koja se definiše kao pad u dva uzastopna kvartala. Time se završio period rekordne konjukture koji je trajao 11 godina.

SAD prate kretanje bruto društvenog produkta (BDP) drugačije nego Evropska unija koja uzima u obzir promene prema prethodnom kvartalu kao i prema istom periodu lane, dok se u SAD meri prema proračunu za ovu godinu. Zbog toga su i ove stope pada američke ekonomije znatno više od evropskih.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...