Unca zlata sve skuplja

BM

Cena zlata sve bliža rekordu iz 2011. godine, kada je unca koštala 1.921 dolara. Na Volstritu su veoma nervozni.

Cena zlato je dostiglo 1.800 dolara za uncu od 31,1 grama, što je najviši nivo od 2011. godine. Naime, u septembra 2011. unca se prodavala po ceni od 1.921 dolara.

Ovo su čudna vremena na Volstritu, pojedini investitori vođeni optimizmom u pogledu potencijalnog ekonomskog oporavka povećavaju svoja ulaganja. Ipak, većina je i dalje nervozna zbog rastuće pretnje od drugog talasa korona virusa, piše Bankar.rs.

To dokazuje i cena metala, a zlata se popela iznad 1.800 dolara za uncu, i kreće se prema rekordnom nivou od 1.900 dolara.

Izračunato u evrima, cena zlata već je dostigla novi rekordni iznos od 1.633 evra u maju.

Zlato je tokom ove godine poskupelo skoro 19%. Analitičari kažu da je ovo zanimljiv trend. Skok cene zlata imao je više smisla ranije ovde godine, kao roba koja uvek ide dobro u doba finansijskog stresa, kada strah preovlađuje na tržištima.

Nakon pada banke Liman braders 2008. godine, zlato je ojačalo dok je tržište to ispratilo tek početkom 2009. godine. A rekordna cena, te 2011. godine, zabeležena je posle smanjenja rejtinga SAD, prenosi Srbija danas.

Glavni pokretači cena zlata su zabrinutosti zbog ekonomskih posledica korona-krize i izuzetno labava monetarna politika vodećih centralnih banaka. Ulagači se ponekad boje da bi velika poplava novca pre ili kasnije mogla dovesti do porasta inflacije. Zlato se tradicionalno koristi za zaštitu od inflacije.

"Strah od posledica daljnjeg povećanja broja slučajeva zaraze tera investitore u sigurna utočišta", rekao je Alexander Zumpfe, trgovac dragocenim metalima u trgovačkoj kući Heraeus, opisujući raspoloženje na tržištu, prenosi Blic.

Na finansijskim tržištima, veliki broj novih infekcija u Sjedinjenim Državama, a posebno u Južnoj Americi, stvara nervozno raspoloženje.

Uz to, ulagači su i dalje zabrinuti zbog ekonomskih posledica korona-krize. Komisija EU je nedavno upozorila da će recesija u evrozoni ove godine verovatno biti jača nego što se pre mislilo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...