Nemačka vlada će podržati Lufthansu sa devet milijarda evra

ML

To je, verovatno, dosad najveći paket pomoći nemačke države nekoj kompaniji
(ilustracija, Lufthansa ima 138 hiljada zaposlenih)

Novostvoreni nemački Fond za ekonomsku stabilizaciji (WSF) usvojio je, kako javlja nemačka agencija DPA, paket pomoći za avio-kompaniju Lufthansa od devet milijardi evra. S planom se juče prethodno saglasila uprava ove kompanije, koja se nalazi u teškim problemima u poslovanju usled korona krize, a potom treba ga da ga odobre akcionari i Evropska komisija. To je, verovatno, dosad najveći paket pomoći nemačke države nekoj kompaniji.

Pomoć obuhvata imovinsku injekciju vlade koja će dobiti udeo od 20 posto, kupovinom novih akcija za 300 miliona evra i imati dva glasa u skupštini kompanije. Taj udeo ovaj Fond treba da proda do kraja 2023. WSF će investirati u Lufthanzu i 5,7 milijardi evra u formi „tihog učešća“ tj kapital bez prava glasa. Lufhansa će dobiti i zajam od tri milijarde evra od državne banke KfV i privatnih banaka.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc (Scholz) je ovim povodom istakao da je ovaj paket pomoći  "veoma dobro rešenje". Podrška je na ograničeni rok i čim se firma opet stabilizuje država će prodati svoj udeo, "možda i s nekom dobiti".

Ovaj paket je branio u javnosti juče i ministar privrede Peter Altmajer (Altmayer), prema kome će se na ovaj način zaštititi više od 100 hiljada radnih mesta. Primedbe da država investira ogroman novac u grane koje su u padu on je odbacio, ukazujući da će ljudi leteti i dalje i da Nemačka ne može ovaj sektor prepustiti avio-kompanijama iz Azije i sa Arapskog poluostrva.

Pregovori vlade i Lufthanse traju već nekoliko nedelja. Lufthansa ima, inače, 138 hiljada zaposlenih. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...