Globalne akcije beleže, zbog koronavirusa, najveći pad od krize 2008.

M.L.

Vesti o sve većem broju novih slučajeva koronavirusa, posebno u Italiji, izazvale su, kako ocenjuje BiBiSi, strahovanja od mnogo većeg ekonomskog uticaja epidemije nego što očekivalo
(foto, Radnik čisti iza „trgovaca na podu“ Njujorške berze, posle zvona za zatvaranje u utorak uveče, 25. februara 2020. (REUTERS / LUCAS JACKSON)

Globalne akcije suočene su, zbog širenja koronavirusa, sa najgorom sedmicom od finansijske krize 2008, javljaju svetske agencije.

Akcije na azijskim berzama padaju i u petak i reaguju na preksinoćni pad akcija u Volstritu na kome su pale za skoro 1.200 bodova, što je bio najveći dnevni pad na ovoj berzi u istoriji.

Glavni indeks tokijske berze Nikkei na početku današnje trgovine pao je za tri posto, a ukupno je ove sedmice izgubio devet posto. A glavni indeks australijske berze ASX200 jutros je pao za više od 3,5 posto a zaključen je potom s gubitkom od 3,25 posto.

Vesti o sve većem broju novih slučajeva koronavirusa, posebno u Italiji, izazvale su, kako ocenjuje BiBiSi (BBC) strahovanja od mnogo većeg ekonomskog uticaja epidemije nego što očekivalo.

iris-pang-berze

Iris Pang

"Berze su bile previše optimističke, a sada mogu biti i previše pesimističke", komentarisala je za BBC analitičarka Iris Pang iz kompanije ING, specijalista za Kinu. "Azijske berze su na COVID-19 reagovale sporo jer su na početku verovale da je u pitanju samo kineski problem -  sve dok nisu brzo počeli da se javljaju slučajevi zaraze u J. Koreji i Japanu", dodala je ona.

Neočekivana žrtva koronavirusa je meksičko pivo Korona (Corona) koje se našlo meti viceva i naglo mu pada prodaja zbog imena. Pale su izrazito akcije i na indijskim berzama.

Juče su zbog strahovanja od novog tipa koronavorusa osetno pale i evropske akcije. Panevropski indeks STOXX 600 pao je za 3,75 procenta i zaključen je na 389,46 bodova tj na najnižem nivou u poslednja četiri meseca.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...