Nemačka lane opet imala najveći suficit platnog bilansa

M. L.

Suficit tekućeg nemačkog platnog bilansa robe, usluga i investicija je iznosio oko 293 milijarde dolara
(ilustracija, proizvodnja Folksvagena: Nemački višak platnog bilansa povećan u odnosu na 2018. za 16 milijardi evra i dostigao 7,6 posto bruto domaćeg produkta)

Nemačka je lane opet imala najviši suficit platnog bilansa na svetu, čak četvrti put uzastopno, saopštio je poznati minhenski ekonomski institut Ifo. To će, kako se najavljuje, izazvati ponovo kritike fiskalne politike vlade  Berlinu.

Prema proceni IFO, koju prenosi AP, suficit tekućeg nemačkog platnog bilansa roba, usluga i investicija je iznosio oko 293 milijarde dolara. Na drugom mestu je Japan sa suficitom od 194 milijarde.

nem-suficit-bmw-

Ispred fabrike BMW: Nemačka je svetski lider u proizvodnji automobila

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija već nekoliko godina traže od Nemačke, čija ekonomija je najveća u Evropskj uniji, da više podrži domaću tražnju i uvoz kako bi se smanjile globalne ekonomske neravnoteže i stimulisao rast drugih zemalja. I američki predsednik Donald Tramp je od dolaska na vlast više puta kritikovao preteranu eksportnu snagu Nemačke.

Glavni uzrok visokog viška u nemačkom tekućem platnom bilansu jeste činjenica da se mnogo više nemačkih produkata prodaje u svetu nego što se tuđi produkti uvoze. Ekonomista iz Ifo Kristijan Grim (Christian Grimme) je precizirao da je nemački višak platnog bilansa povećan u odnosu na 2018. za 16 milijardi evra i dostigao 7,6 posto bruto domaćeg produkta (BDP).
"Porast izvoza u Sjedinjene Države usled izrazitog slabljenja evra, kao  i u Britaniju, usled izvesnog tamošnjeg oporavka tražnje, učinili su da je nemački izvoz opet naglo skočio u drugoj polovini godine", dodao je Grim. Istovremeno, uvoz je veoma malo povećan usled recesije koja je počela da se oseća u nemačkoj industriji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...