Rusija uspešno testirala u Siriji rakete S-500

M.L.

Serijska proizvodnja ovog sistema protivvazdušne odbrane počinje u drugoj polovini 2020.
(ilustracija, list Izvestija, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, objavio da su ruske snage u Siriji uspešno isprobale najnovije rakete za odbranu od napada iz vazduha)

Rusija je uspešno testirala u Siriji svoj najnoviji sistem protivvazdušne odbrane S-500 Prometej. To danas piše list Izvestija, pozivajući se na izvore iz Ministarsta odbrane i ruskih fabrika oružja. Serijska proizvodnja ovog sistema trebalo bi, prema najavi Sergeja Cemezova, šefa oružarskog holdinga Rostech, da počne u drugoj polovini iduće godine.

Tokom testa, kako prenosi AFP, pojavilo se niz problema koje su, međutim, vojni stručnjaci uspešno rešavali. Probe su okončane i proglašene za uspešne.

s-500-crtez-

Prema objašnjenju bivšeg zamenika komandanta ruske protivazdušne odbrane Ajteca Biževa, sva vojna tehnika se pre početka serijske proizvodnje mora podvrgnuti testiranju u nepovoljnim klimatskim i tehničkim uslovima kako bi se otkrili svi nedostaci.

"Sirija je pogodna za ovakva testiranja jer je tamo uvek toplo i ima dosta prašine. Osim toga, radiolokatori moraju raditi neprekidno 24 časa jer situacija nije mirna pa protivvazdušna odbrana mora neprestano pratiti stanje", precizirao je u izjavi za list Izvestija general-poručnik Bižev.

Raketa sistema S-500 pokazala se prlikom proba, kako je pisala zapadna štampa, sposobnom da pogodi cilj udaljen 480 kilometara, tj 80 kilometara dalje nego postojeći sistemi vazdušne odbrane.

Ruski stručnjaci su ranije već koristili sirijsko bojište za testiranje svojih novih oružja i oruđa, na primer, raketa sa ravnom putanjom leta i borbenih aviona Su-57 pete generacije suhoj i borbenih helikoptera kamom Ka-452 i mil Mi-28N.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je već ranije najavljivao da će isporuke sistema S-500 ruskoj armiji početi iduće godine.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...