Pravo na plaćanje gotovinom donelo pobedu Austrijskoj narodnoj stranci

M.L.

Ovo pravo je bila jedna od glavnih tema kampanje uoči juče održanih izbora na kojima je Narodna stranka ubedljivo pobedila
(ilustracija, Dok Austrijanci najviše vole da plaćaju gotovinom, širom Evrope vladaju suprotni trendovi pa se, na primer u Švedkoj, gotovo nigde ne može platiti osim karticom...)

Ustavom zaštititi pravo na gotovinu, tojest da se finansijske transakcije i dalje mogu sprovoditi stvarnim novcem, a ne samo platnim karticama i preko mobilnih telefona, bila je jedna od glavnih ako ne i ključna ideja, zahvaljući kojoj je Austrijska narodna stranka (OVP) bivšeg kancelara Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz) odnela na jučerašnjim izborima najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji.

Ovim povodom, austrijski list Der Standard ukazuje da je plaćanje gotovinom u Austriji duboko ukorenjeno. Prema jednoj anketi sprovedenoj u julu, samo jedan od deset Austrijanaca može sebi predstaviti da bi se ubuduće moglo preći isključivo na plaćanje karticama, preko mobilnih telefona, otiskom prsta i na druge načine i napustiti potpuno gotovinu.

Plaćanje gotovinom je u Austriji i dalje, za razliku od drugih razvijenih evropskih zemalja, veoma omiljeno. U ovoj zemlji se, naime, godišnje, prema statistici Evropske centralne banke (ECB), oko 67 posto svih plaćanja izvrši u gotovini. U Holandiji, međutim, samo 27 posto, a u Švedskoj čak se šest od sedam transakcija izvrši bezgotovinski. U ovim zemljama se razmatra mogučnost da se ukine gotovina u najbližoj budućnosti. Kao rok pominje se 2023.

"Imati mogućnost da se plati gotovinom je osnovna pretpostavka autonomne egzistencije", izjavio je u predizbornoj kampanji Kurc. A na početku avgusta je izjavio, a potom i više puta ponovio, da će njegova stranka pravo na plačanje gotovinom uneti u Ustav. Slobodna stranka Austrije (FPO), koja je bila do nedavno u vladinoj koaliciji s Narodnom strankom, je tada požurila da se pohvali da je ona još ranije, navodno, već iznela ovu ideju. Ova ustavna promena je ekspresno ušla u program

vlade ali je zbog preveremenih izbora već bilo kasno da se realizuje.

Za gotovinu se ne zalažu samo žitelji austrijskih sela u seniorskom uzrastu. U Beču mnogi restorani, kafane i trgovine odbijaju i dalje plaćanje karticama i traže gotovinu. Za ne malo Austrijanaca gotovina je uslov slobode.

"Posvetiti" plaćanje u gotovom, unošenjem u ustav, naravno, ima pre svega simbolički karakter. Austrija je, naime, članica evrozone u kojoj poslednju reč u ovom pogledu ima ECB.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...