Nemačka ekonomija na pragu recesije

M. L.

Verovatnoća recesije porasla na 60 posto i o tome upravo treba da se raspravlja na današnjem zasedanju Saveta guvernerara ECB
(Fabrika Porše u Štutgartu: nemačka privreda u prethodnom kvartalu zabeležila je pad a to se očekuje i u ovom)

Verovatnoća ekonomske recesije u Nemačkoj porasla je ovih dana na blizu 60 posto, tojest na najviši nivo od kraja 2012. i početka 2013. kada se najveća evropska ekonomija izvukla iz svetske finansijske krize od 2009. godine. Ovakav zaključak, kako javlja Rojters, proističe iz indeksa koji redovno računa nemački ekonomski institut IMK.

Indeks rizika recesije u Nemačkoj se u poslednjih mesec dana osetno povećao – sa 43 posto početkom avgusta skočio je na 59,4 posto početkom ovog meseca.

"Sve više se gasi nada da bi domaća tražnja mogla spasiti Nemačku od recesije", izjavio je istraživač IMK Sebastian Dulien (Dullien). To, po njegovim rečima, "sve više ojačava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da preduzme dalje korake omekšavanja monetarne politike".

Nemački ekonomski institut IfW juče je objavio prognozu da će privreda zemlje stupiti u recesiju upravo u ovom, trećem kvartalu ove godine.

Recesija se obično definiše kao dva uzastopna kvartala ekonomskog pada.

Bruto društveni produkt (BDP) Nemačke smanjio se u drugom kvartalu ove godine, prema podacima saveznog neačkog statistikog zavoda, za 0,1 posto, posle rasta u prvom kvartalu od 0,4 posto. IfW sada predviđa da će u tekućem, trećem kvartalu, BDP pasti za 0,3 procenta.

Nemačka privreda, koja je izrazito izvozna, u poslednje vreme suočena je sa sve slabijom globalnom tražnjom, koja ima negativan uticaj na nemački izvoz i industriju. Teškoće nemačke ekonomije pogoršava trgovinski spor između SAD i Kine i neizvesnost oko izlaska Britanije iz EU.

ECB o svojoj daljoj monetaranoj politici raspravlja upravo na današnjem zasedanju Saveta guvernera.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...