Rekordne doznake ukrajinskih gastarbajtera

M.L.

Pet miliona ukrajinskih gastarbajtera lane su poslali devizne doznake u zemlju u vrednosti od 14,4 milijarde dolara tj nešto preko 11 posto BDP
(Susret ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i američkog potpredsednika Majka Pensa u Varšavi 1. septembra 2019.)

Ukrajinski gastarbajteri u Evropi postaju sve značajniji izvor finansiranja svoje zemlje. Ovaj fenomen privukao je pažnju uglednog svetskog ekonomskog dnevnika Fajnešnel tajms (The Financial Times) koji je naveo da su njihove doznake lane činile čak nešto više od 11 posto bruto društvenog produkta (BDP) zemlje. Po tome su, rekorderi uz Turke, kojih je, pored Ukrajinaca, najviše među stranim radnicima u zemljama Evropske unije. 

Ukratko, oko pet miliona ukrajinskih gastarbajtera (Ukrajina broji oko 46 miliona stanovnika) lane su poslali u svoju zemlju devizne doznake od oko 14,4 milijarde dolara, 19 posto više nego 2017. Te doznake će verovatno rasti i dalje narednih godina, mada usporenije nego dosad, pošto se usporova ekonomski rast u EU pa i smanjuje zapošljavanje strane radne snage.

Njihov stvarni doprinos svojoj zemlji je sigurno još veći jer oni u svoju zemlju unose znatne količine gotovine koja se nigde ne evidentira, kao i ne male količine razne robe iz zemalja u kojima rade –  na aprimer, automobile i raznu tehniku. Za keš koji donose najčešće kupuju nekretnine, grade kuće i stanove kojima upadljivo u zapadnoj Ukrajini poslednjih godina rastu cene.

Izrazita većina ukrajinskih gastarbajtera potiče upravo iz zapadnih delova ove zemlje. Od  Lvova – centra zapadne Ukrajine, do granice s Poljskom svega je sat vožnje automobilom ili autotbusom (ovaj je grad u periodu 1918. do septembra 1939, pripadao Poljskoj). Iz Poljske, kako se procenjuje, potiče čak oko trećina ukrajinskih gastarbajterskih doznaka.  Oko jedne desetine doznaka dolazi iz Rusije, osam posto iz Češke, po toliko otprilike i iz Nemačke i V. Britanije... U Poljskoj oni, inače, zarađuju oko tri puta više nego u svojoj zemlji gde su neto plate ispod 300 evra. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...