Evropska centralna banka priprema "jake" mere za podršku privredi

M. L.

U planu, verovatno, masivna kupovina obveznica i sniženje osnovne kamatne stope
(Oli Ren, budući šef Evropske centralne banke)

Evropska centralna banka (ECB) priprema za septembar paket mera za podršku ekonomiji Evropske unije koji će, kako najavljuje list Volstrit džornal (The Wal Street Journal-WSJ)) "prevazići očekivanja investitora". U tom paketu, prema intervjuu člana Saveta guvernera ECB Olija Rena (Olli Rehn) ovom listu, mogla bi biti masivna kupovina obveznica i sniženje osnovne kamatne stope.

Prema Renu, koji je viđen kao verovatni naslednik Marija Dragija (Draghi) na mestu predsednika ECB, važno je da budu "zaista efektivne“ ove meru.

„Kad radite s finansijskim tržištima često je bolje da budete iznad nego ispod mere i da umesto zapušavanja rupa imate paket jakih mera", rekao je Ren koji bi Dragija na mestu šefa ECB trebalo da zameni početkom novembra. 

Najveće pretnje evropskoj ekonomiji su trgovinski spor SAD i Kine i odlazak Britanije iz EU bez dogovora. Nemačka ekonomija, koja je najveća i ima ulogu motora evropske privrede, zabeležila je u drugom kvartalu ove godine pad, a ekonomski rast gubi dah i u ostalim zemljama evrozone.

Obrt u dosadašnjoj monetarnoj politici ECB već je prošlog meseca naznačio Dragi. Ovaj Renov "dodatak" precizira da bi mere, koje treba da budu uskoro donete na sastanku monetarnog odbora ECB, "mogle da budu jače od očekivanja".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...