Kolika bi mogla biti cena Grenlanda?

M. L.

Američki mediji spekulišu o ceni, da bi bila "u redu veličina od više od bilion dolara"
(Grenland, živopisne kućice u Nuku, najvećem i glavnom gradu)

Informacija o nameri američkog predsednika Donalda Trampa da kupi Grenland izazvala je čuđenje, podsmeh i odbojnost. Tramp je, međutim, na ta reagovanja odgovorio da o tome, ipak, sasvim ozbiljno razmišlja, mada mu to ne spada u proritete. A ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kudlau (Larry Kudlow) je dodao da se adminstracija predsednika "sasvim ozbiljno bavi mogućnošću da uputi ponudu za kupovinu ove autonomne oblasti Danske".

Greenland_kugla-

Iz Kopenhagena je odmah stiglo zvanično reagovanje vlade, da nema nema nameru da prodaje Grenland. Ostaje da se vidi da li će se Bela kuća posle toga baviti i dalje ovime...

Kolika bi, ipak, cena Grenlanda  mogla biti - ostaje pitanje kojim nastavljaju da se bave američki mediji. Analitičari su se ubrzo, ne ulazeći u detaljnije kalkulacije, složili oko toga da je cena ovog najvećeg ostrva na svetu, sa 56 hiljada stanovnika i bruto domaćim proizvodom po stanovniku od 20 hiljada dolara "u redu veličina od preko bilion dolara". Informacije radi, bruto društveni produkt Sjedinjenih Država za ovu godinu procenjuje se na nešto više od 21 bilion dolara... Dakle ni za ovako jakog kupca, najjačeg na svetu, ne bi bilo lako da to kupi - kao što je 1867. istom subjektu bilo lako da kupi od Rusije Aljasku za simboličnu cenu od 7,2 miliona (zlatnih) dolara.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...