Dženeral Elektrik prikriva finansijske probleme?

Jutarnji list / Hina

Privatni finansijski istražitelj koji je upozorio na malverzacije američkog menadžera Bernarda Madofa tvrdi da industrijski konglomerat Dženeral Elektrik prikriva finansijske probleme, prenose britanski mediji. (foto, Hari Makropolos, Rojters)

Dženeral Elektrik (GE) prikriva 38,1 milijardu dolara potencijalnih gubitaka, tvrdi u izveštaju od nešto više od 170 stranica istražitelj Hari Markopolos a prenosi BBC.

Finansijsko stanje u kompaniji lošije je nego što pokazuju poslovni izveštaji, dodaje Markopolos.

"Računovodstvena prevara u iznosu 38 milijardi dolara odgovara 40 odsto tržišne kapitalizacije GE-ja, što znači da je daleko ozbiljnija od onih u Enronu i Worldcomu", tvrdi istražitelj u izveštaju pod naslovom "Dženeral Elektrik: prevara koja razmerama nadmašuje Enron".

U izveštaju se posebno ističe izloženost GE-a dugoročnom osiguranju u SAD i njegovo odeljenje usluga za naftni sektor a Markopulosovo povlačenje paralela sa slučajevima Enron i Worldcom smatra se ozbiljnim budući da su oba završila kaznenim prijavama, napominje BBC.

Markopolos je postao poznat javnosti početkom prošle decenije kada je upozorio regulatore na moguće finansijske malverzacije menadžera Bernarda Madofa (Bernard Madoff). Madof je 2008. godine uhapšen i zatim osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 150 godina.

GE opovrgava navode iz izveštaja, nazivajući ga "neutemeljenom, nepromišljenom i tendencioznom špekulacijom".

Kompanija stoji iza svojih finansijskih izveštaja, poručuju iz GE-a.

Izvršni direktor kompanije Lorens Kalp (Lawrence Culp) optužio je istražitelja i za "netačne navode", tvrdeći da ih Markopolos pre objave izveštaja nije kontaktirao kako bi proverio podatke.

Izveštaj sadrži faktografske greške i "puka je tržišna manipulacija" jer će istražitelj zaraditi na trgovini deonicama, podstaknutoj njegovom objavom, naglasio je Kalp.

Markopolos navodi da je pre objave kopiju izveštaja dostavio jednom hedž fondu i da će mu pripasti deo zarade od eventualne promene cene deonica.

Nakon objave izveštaja i Markopolosovog nastupa u emisiji CMBC-ja cena deonica GE-a pala je u četvrtak 15 odsto a trgovanje je zaključila u minusu 11 odsto, najvećem u 11 godina. Kako bi iskazao poverenje u GE, izvršni direktor Kalp kupio je deonice u vrednosti dva miliona dolara.

Neki analitičari smatraju izveštaj irelevantnim a suosnivač hedž fonda Bronte Capital nazvao ga je "smešnim". Rojters podseća da pojedine analitičare na Vol Stritu već dugo zabrinjavaju tvrdnje o slabom novčanom toku GE-a, troškovima i otpisima a ukazuju i na nejasne finansijske izveštaje.

GE je u protekle dve godine izvestio o otpisu imovine i troškovima u vrednosti većoj od 40 milijardi dolara. Izvestili su i da su njihove računovodstvene prakse predmet istrage američkog ministarstva pravosuđa i finansijskog regulatora, Komisije za hartije od vrednosti i finansijska tržišta (SEC).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...