Američka privreda ulazi u recesiju?

M. L.

Pad prihoda od obveznica američke vlade podseća na 2007. godinu kada je došlo do velike ekonomske receisije koja je zahvatila SAD a potom i celi svet
(ilustracija, Prizor sa berze u Njujorku)

Američke akcije sinoć su osetno oslabile, pad ključnog Dau Džons (Dow Jones) indeksa na Njujorškoj berzi je bio najveći od početka ove godine. Uzrok tome su kretanja na berzi obveznica što, prema berzanskim analitičarima, naznačuje da najveća svetska ekonomika ulazi u recesiju.

Dau Džonsov indeks akcija je preksinoć pao za 3,05 procenta. A i indeks  S&P (Standard and Purs) 500 - pao je neznatno niže (2,93 posto), kao i indeks Nasdak kompozit (Nasdaq Composite) tj indeks kurseva akcija tzv tehnoloških kompanija, koji je pao za 3,02 posto.

Prihod od obveznica američke vlade, s rokom otplate od deset godina,  izrazito je pao ispod prihoda od onoga na obveznice s rokom od dve godine što se nije dogodilo od 2007. A ubrzo potom je, treba podsetiti, došlo do velike ekonomske receisija koja je zahvatila SAD a potom i celi svet.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...